Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

Museot mukana kotouttamassa

Julkaisupäivä 19.1.2018 9.55 Blogit

Kuinka päästä sisälle yhteisöön ja uuteen kulttuuriin, kun tulet toisesta kulttuurista? Museo on yhteisön muisti, joka tarjoaa väylän ja alustan tutustua uuteen ja vanhaan sekä opetella kieltä inspiroivassa ympäristössä. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU on ollut mukana 14 muun suomalaisen museon kanssa toteuttamassa vuosina 2016–2017 opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella mielekästä tekemistä arkeen ja kielen oppimisen tueksi turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille Turvapaikkana museo -hankkeessa.

Hankkeessa on järjestetty monenlaista toimintaa, ja kohtaamisia meillä on ollut vuosina 2016–2017 yli 2 000. Selkokieliset opastukset, kaupunkiin tutustuminen museoiden näyttelyiden ja työpajojen kautta on koettu tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Tärkeää on ollut myös yhdessä tekeminen ja oleminen sekä mahdollisuus opetella ja päästä puhumaan suomen kieltä.

Opastusta paikallistuntemukseen

Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa olemme toteuttaneet turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille paikallishistoriaan, paikallistuntemuksen lisäämiseen, alueeseen ja perinteisiimme pohjaavia opastuksia sekä työpajoja. Niissä osallistujat ovat kertoneet omista muistoistaan, kodistaan ja perheensä perinteistä sekä tutustuneet suomalaiseen ja pohjoissavolaiseen elämänmenoon, tapoihin, ruokaan, koteihin ja arkipäivän esineistöömme ja harrastuksiimme. Lisäksi olemme tehneet kaupunkia tutuksi kaupunkikävelyillä, joilla ryhmän kanssa kierretään kaikki arjen asioiden hoitamisen kannalta tärkeät virastot ja kohteet. Samalla kaupunki tulee tutummaksi.

Pyrimme koko ajan juurruttamaan näitä toimintoja myös hankkeen jälkeiseen aikaan. Aktiiviset vapaaehtoiset Kuopion korkeakoulut yhteiskunnassa -ryhmästä ja SPR:ltä ovat olleet avainasemassa tässä työssä. Vapaaehtoisia on ollut mukana opastuksilla ja kaupunkikävelyillä. Vapaaehtoiset ovat voineet tuoda ryhmiä museovierailuille myös omatoimisesti ja hanke on mahdollistanut näiden matkojen kulujen korvaamisen. Tämä on kannustanut tuomaan turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia museoihin viettämään aikaa yhdessä ja oppimaan suomea mielenkiintoisessa ympäristössä. Toinen museoon tulon kynnystä mataloittava tapa on tarjota vapaaehtoiselle ja maahanmuuttajalle ilmainen sisäänpääsy museoon opiskelemaan suomea.

Karoliina Autere, tutkija, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU, Turvapaikkana museo -hanke