Maahanmuuttajat Pirkanmaalla

Pirkanmaalla asui vuoden 2015 lopussa yhteensä 506 114 asukasta, joista 21 485 eli 4,2 % oli vieraskielisiä. Pirkanmaalla asuu noin 6,5 % kaikista Suomen vieraskielisistä. Koska osa maahanmuuttajista on saanut Suomen kansalaisuuden, vieraskielisten osuus kuvaa maahanmuuttajien määrää paremmin kuin ulkomaan kansalaisuus. Yleisimmät Pirkanmaalla puhutut vieraat kielet ovat venäjä, viro, arabia, persia ja englanti.

Pirkanmaalla maahanmuutto on keskittynyt Tampereelle ja Tampereen kehyskuntiin (Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Lempäälä), sekä Valkeakoskelle ja Sastamalaan. Vuoden 2015 lopussa Tampereen kaupungin 225 118 asukkaasta vieraskielisiä oli 15 266 eli 6,8 % kaikista Tampereen asukkaista.

Perhesyyt, työ tai opiskelu taustalla

Pirkanmaalle muutetaan niin perhesyistä kuin työn ja opiskelunkin perässä. Pirkanmaalla on kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita yhteensä neljässä korkeakoulussa (Tampereen yliopisto, Tampereen tekninen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken campus).

Pirkanmaalla on kokemusta myös humanitaarisesta maahanmuutosta. Kiintiöpakolaisia on otettu vastaan mm. Tampereella, Lempäälässä, Pirkkalassa ja Punkalaitumella, jossa toimii paljon kiitosta saanut Maahanmuuttajat maaseudun arjessa -hanke. Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia ja ryhmäkoteja toimii tällä hetkellä eri puolilla Pirkanmaata.

Neuvontaa ja ohjausta Pirkanmaalla

Tampereen kaupungin Maahanmuuttajainfo Mainio tarjoaa kaikille avointa ohjaus- ja neuvontapalvelua 16 eri kielellä. Tampereella toimii Talent Tampere -verkosto, joka edistää työnantajien ja kansainvälisten osaajien kohtaamista sekä selkeyttää ja koordinoi olemassa olevia palveluita.

Pirkanmaalla ja Tampereella monipuolista (kaksisuuntaista) kotoutumista edistävää toimintaa tarjoavat aktiiviset kolmannen sektorin toimijat kuten SPR, MLL, Setlementtiyhdistys Naapuri Ry, Setlementtinuorten Hämeen Piirin monikulttuurinen poikatyöyksikkö Kölvi, Tampereen evankelisluterilainen seurakunta ja Suomen Pakolaisapu (Järjestöhautomo ja Naapuruussovittelun keskus).

Lue lisää:

Maahanmuuttajainfo Mainio (www.tampere.fi)
Talent Tampere -verkosto (talenttampere.fi)