Hyppää sisältöön

ETNO tuo julkilausumassaan esiin ilman huoltajaa saapuneiden oikeuden perheeseen

27.9.2019 15.34
Uutinen

Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO on huolissaan turvapaikanhakijoina ilman huoltajiaan Suomeen saapuneiden alaikäisten mahdollisuuksista perheenyhdistämiseen. ETNO:n mukaan oikeus perheeseen on perustavanlaatuinen ihmisoikeus. Viime vuosina tehdyt lakimuutokset ovat kuitenkin tiukentaneet huomattavasti perheenyhdistämisen kriteerejä.

Julkilausuman mukaan viranomaisten tulee huomioida, miten pitkä erossaolo vaikuttaa niin perheenkokoajien kuin perheenjäsentenkin hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Perheyhteyksien palauttaminen on nuoren kotoutumisen, kasvun ja kehityksen kannalta keskeistä.

Neuvottelukunta suosittelee myös 18 vuotta täyttäneiden ja maassa ilman huoltajaa olevien nuorten jälkihuollon kehittämistä. Lastensuojelulakia on uudistettu siten, että jälkihuollon yläikäraja nousee 25 vuoteen vuoden 2020 alusta. Julkilausuman mukaan on toivottavaa, että myös kotoutumislain puolella jälkihuolto jatkuisi tulevaisuudessa 25 ikävuoteen asti nykyisen 21:n sijaan.

Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO luovutti julkilausumansa ”Ilman huoltajaa turvapaikanhakijoina tulleiden alaikäisten hyvinvointi – perheenyhdistäminen ja jälkihuolto” sisäministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle sekä työ- ja elinkeinoministeriölle 12.9.2019.

Lue lisää:

ETNO:n julkilausuma ilman huoltajaa turvapaikkahakijoina tulleiden alaikäisten hyvinvoinnista (pdf)