Hyppää sisältöön

Marraskuun työllisyyskatsauksessa näkyy koronan vaikutukset ulkomaalaisten työttömyyteen

30.11.2020 15.48
Uutinen

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kuukausittain katsauksen ulkomaan kansalaisten ja vieraskielisten työllisyydestä ja palveluihin osallistumisesta perustuen työnvälitystilaston rekisteritietoihin.

Koronan vaikutukset ulkomaalaisten työttömyyteen näkyvät aiempaa vahvemmin

Marraskuun 2020 katsauksen mukaan:

  • Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä väheni noin 800 henkilöllä ja vieraskielisten työttömien työnhakijoiden määrä noin 1000 henkilöllä syyskuuhun 2020 verrattuna. Edellisvuoteen nähden ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli kuitenkin noin 10 000 (44 %) ja vieraskielisiä työttömiä työnhakijoita noin 14 000 (44 %) enemmän.
  • Ensimmäistä kertaa koronapandemian aikana ulkomaalaisten ja vieraskielisten työttömien työnhakijoiden määrä (44 %) kasvoi selvästi suomalaisten työttömien työnhakijoiden määrää (39 %) nopeammin. Trendi tulee oletettavasti jatkumaan samanlaisena, kunnes työmarkkinoilla tapahtuu merkittävä positiivinen käänne.
  • Pitkällä aikavälillä ulkomaalaisten työttömyydessä on kuitenkin positiivista kehitystä. Pandemiasta huolimatta ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä oli suurin piirtein samalla tasolla kuin lokakuussa 2016, vaikka ulkomaalaisen väestön määrä on kasvanut merkittävästi.
  • Eniten työttöminä työnhakijoina lokakuussa 2020 oli Viron, Venäjän ja Irakin kansalaisia. Suurimmista kansalaisuuksista työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi eniten kiinalaisten (83 %), virolaisten (70 %), vietnamilaisten (68 %) ja romanialaisten (58 %) joukossa.
  • Ulkomaalaisten aktivointiaste oli lokakuussa 2020 noin 10 %-yksikköä matalampi edellisvuoteen nähden. Uudellamaalla, jossa työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut koko maan keskiarvoa nopeammin, aktivointiaste oli 13 %-yksikköä edellisvuotta matalampi. Ulkomaalaisten naisten aktivointiaste (52,4 %) oli selvästi miehiä (44 %) korkeampi.

Marraskuun 2020 katsaus ulkomaan kansalaisten ja vieraskielisten työttömyydestä ja palveluihin osallistumisesta

Lue lisää:

Ulkomaan kansalaisten ja vieraskielisten työllisyyskatsaukset