Hyppää sisältöön

Tervetuloa Suomeen -opas on julkaistu

5.12.2018 10.49
Uutinen

Päivitetty Tervetuloa Suomeen -opas on julkaistu. Jo vanhentuneeksi sisällöltään ehtinyt opas on päivitetty yhteistyössä InfoFinland-verkkotoimituksen ja viranomaisten kanssa vuoden 2018 aikana. Julkaisun yhteydessä oppaan ns. lakisääteisille jakelijoille on toimitettu päivitetyt tilaus- ja jakeluohjeet. Muut tahot voivat tilata uutta Tervetuloa Suomeen -korttia, joka ohjaa lukemaan opasta työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) verkkosivuilta.

Opas tunnettiin aikaisemmin suomeksi nimellä Perustietoa Suomesta. Nyt opasmateriaalia on yhtenäistetty ja nimi on kaikilla kielillä sama: Tervetuloa Suomeen.

- Tätä tärkeää ja hyödyllistä opasta on jälleen päivitetty, tällä kertaa nimeä myöten. Tervetuloa Suomeen kertoo sen paremmin: olet tervetullut joukkoomme, tässä meistä lisää tietoa, sanoo maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen TEM:stä.

Opas on julkaistu 12 kielellä. Painettuna opas julkaistaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Muut kielet eli viro, ranska, espanja, kiina, arabia, persia, somali ja turkki tarjotaan verkkoversioina. Aiemmin valikoimassa olleen thain on korvannut turkinkielinen opas. Thainkielisen oppaan mahdollisesta käännätyksestä ja julkaisusta päätetään myöhemmin.

Tervetuloa Suomeen on kotoutumislain mukainen tietopaketti Suomesta

Tervetuloa Suomeen -opas on kotoutumislain mukainen tietopaketti. Laki edellyttää, että maahanmuuttajalle annetaan tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Opasta jakavat vain ns. lakisääteiset tahot eli maistraatit, maahanmuuttovirasto ja Suomen lähetystöt. Viranomainen antaa oppaan asiakkaalle oleskeluluvan tiedoksiannon, oleskeluoikeuden rekisteröinnin, oleskelukortin myöntämisen tai kotikunta- ja väestörekisteröinnin yhteydessä.

Muut tahot voivat tilata jaettavakseen Tervetuloa Suomeen -korttia, joka ohjaa lukemaan opasta verkosta. Opas julkaistaan työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla www.tem.fi/tervetuloa-suomeen.

Oppaan materiaali ja kieliversiot on poimittu InfoFinland-verkkopalvelusta

Päivitetyn oppaan materiaali ja kieliversiot on poimittu InfoFinland-verkkopalvelusta. Kotoutumislakia soveltavat viranomaiset vastaavat kukin osaltaan oppaan sisällön ajankohtaisuudesta päivittämällä InfoFinlandin sisältöjä yhteistyössä verkkopalvelun toimituksen kanssa. Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus vastaa oppaan päivittämisen ja jakelun koordinoinnista. InfoFinland tunnettiin aiemmin nimellä Infopankki.

- Halusimme koordinoida paremmin viranomaisyhteistyötä erilaisten maahanmuuttajille suunnattujen oppaiden kohdalla sekä toisaalta säästää viranomaisten opastarkistuksiin kuluvaa aikaa. InfoFinland-yhteistyön avulla saamme yhdellä viranomaisten tekemällä tarkistus- ja päivityskierroksella ajantasaiset ja oikeat tiedot sekä oppaaseen että verkkopalveluun, kertoo erityisasiantuntija Helena Torkko.

Jatkossa oppaan materiaali on helpompi pitää ajan tasalla, kun InfoFinland-verkkopalvelusta poimitaan päivitetty asiasisältö tietyin väliajoin mukaan oppaaseen. Kun painokset pidetään pieninä, on mahdollista pitää myös painettua tuotetta ajan tasalla entistä paremmin.

Tervetuloa Suomeen -materiaalina on lisäksi julkaistu esite, joka julkaistiin päivitettynä jo kesällä 2018. Esite on painettu kaikilla oppaan kielillä mukaan lukien thai, turkinkielinen esite on tulossa. Esitteen tarkoituksena on antaa tiiviisti tietoa oppaan sisältämistä aiheista, sekä toisaalta ohjata lukemaan opasta verkosta työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta.

Oppaan visuaalisen ilmeen ja taiton on tehnyt Sissy Oy. Painatuksesta vastaa Grano oy.

Kotouttamisen osaamiskeskus ottaa mielellään vastaan palautetta uudistuneen oppaan sisällöistä, ulkoasusta sekä kielivalikoimasta. Voit antaa palautteesi kotouttaminen.fi-palautelomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi.

Lisätietoja:

Tervetuloa Suomeen -materiaali

Tervetuloa Suomeen -oppaan ja esitteen tilaus- ja jakeluohje lakisääteisille jakelijoille

Tervetuloa Suomeen -kortin tilausohje muille kotouttamisen toimijoille

InfoFinland-verkkopalvelu www.infofinland.fi

Erityisasiantuntija Helena Torkko, [email protected], puh. 029 504 7695