Maahanmuuttajien työllistymistä nopeutetaan uusilla panostuksilla

2.6.2017 9.41
Uutinen

Euroopan investointirahasto sijoittaa 10 miljoonaa euroa kokeiluun, jonka tavoitteena on työllistää 2500 maahanmuuttajaa Suomessa kolmen vuoden aikana sekä auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön toteuttama kokeilu tehostaa maahanmuuttajien työllistymistä yksityisellä pääomalla. Siinä hyödynnetään vaikuttavuusinvestoimisen SIB-mallia (Social Impact Bond).

 – SIB-mallissa uutta on se, että sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista – eli kun maahanmuuttaja työllistyy, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Euroopan investointirahaston (EIF) ja kokeilun hankehallinnoijana toimivan Epiqus Oy:n välillä allekirjoitettiin sopimus sijoituksesta. Kotouttamisen SIB -rahastolle on nyt kerätty yhteensä 13,5 miljoonaa euroa. Se on Euroopan suurin SIB-rahasto sijoitetun pääoman määrässä.

– Tämänpäiväinen sopimus on osoitus ESIR-rahaston kasvavasta roolista yhteiskunnallisten hankkeiden, tässä tapauksessa maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistymisen edistäjinä. Hanke on ensimmäinen laatuaan Euroopassa ja seuraamme sen vaikuttavuutta tarkasti, koska se voi toimia mallina muille, sanoo Euroopan komission työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Koulutus räätälöidään työpaikan tarpeisiin

Kokeilussa maahanmuuttajien työllistymistä nopeutetaan tuomalla kotoutumiskoulutus työpaikoille ja räätälöimällä se työpaikan tarpeisiin.

Kokeiluun osallistuu yrityksiä aloilta, joilla on vaikeuksia löytää työvoimaa, esimerkiksi teollisuudesta, rakennus-, kauppa- ja palvelualoilta. Kokeilua toteutetaan tällä hetkellä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, ja sitä laajennetaan tarpeen mukaan alueille, joissa on työvoimapulaa.

Lue lisää:

Lue koko tiedote 2.6.2017: Maahanmuuttajien työllistymistä nopeutetaan uusilla panostuksilla (tem.fi)
Maahanmuuttajien kotouttamisen SIB-hanke (tem.fi)
Vaikuttavuusinvestoiminen ja SIB-malli (sitra.fi)