PALOMA-koulutus tarjoaa käytännönläheistä tietoa pakolaisten mielenterveyden tukemisesta

25.1.2019 10.17
Uutinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ovat tuottaneet laajan videopohjaisen koulutuskokonaisuuden pakolaisten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista. PALOMA-koulutus tarjoaa käytännönläheistä tietoa työssään pakolaisia kohtaaville sekä opiskelijoille. Koulutus pohjautuu THL:n vuonna 2018 julkaisemaan PALOMA-käsikirjaan.

– Koulutusta lähdettiin suunnittelemaan, koska sekä Suomessa tehdyt väestötutkimukset että kokemukset asiakastyöstä ovat osoittaneet pakolaisilla olevan monenlaisia psyykkiseen hyvinvointiin liittyviä haasteita, kertoo tutkimuspäällikkö Anu Castaneda THL:sta.

– Yhä useampi ammattilainen sekä tulevat ammattilaissukupolvet kohtaavat työssään pakolaistaustaisia asiakkaita. Verkossa oleville työkaluille pakolaisten kohtaamiseen ja heidän hyvinvointinsa tukemiseen on kasvava kysyntä. Helposti saatavilla oleva ja maksuton koulutuskokonaisuus vastaa juuri tähän tarpeeseen, sanoo hankepäällikkö Hanna-Maria Hyttinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Koulutus antaa hyvät perustiedot pakolaistaustaisen asiakkaan kohtaamiseen

Koulutus rakentuu 16 eri teemaisesta videosta sekä niihin liittyvästä tehtäväpaketista. Videoista ensimmäinen on lyhytdokumenttielokuva Uusi kotimaa, joka kuvaa kotoutumisen ja hyvinvoinnin polkua pakolaistaustaisten suomalaisten kertomana. Tätä seuraa 15 noin 20 minuutin luentoa, joissa asiantuntijat kertovat pakolaisuuteen liittyvistä ilmiöistä.

Koulutuskokonaisuuden käyttäjiä ovat esimerkiksi ammattilaiset ja organisaatiot, oppilaitokset ja niiden opiskelijat sekä vapaaehtoistyöntekijät. 

– Ammattilainen, joka tarvitsee tietoa vain tietystä asiasta, vaikkapa tulkkiavusteisesta työskentelystä, voi katsoa sarjasta vain tietyn videon. Työhönsä perehtyvä työntekijä tai vapaaehtoinen voi taas katsoa koko 16-osaisen videosarjan ja saada helposti hyvät perustiedot haltuunsa. Mikä tahansa oppilaitos, esimerkiksi yliopisto tai ammattikorkeakoulu, voi puolestaan ottaa käyttöönsä koko paketin ja tarjota helposti opiskelijoilleen vaikkapa kolmen tai viiden opintopisteen opintokokonaisuuden, kertoo Castaneda.

Koulutuskokonaisuus on tuotettu THL:n Pakolaisten mielenterveystoimien valtakunnallisen kehittämishankkeen (PALOMA) ja TEM:n Sylvia-hankkeen yhteistyönä. Sylvia-hanke tukee pakolaisten vastaanottoa kunnissa muun muassa lisäämällä tietoa vastaanotosta ja kotoutumisesta. Hankkeita rahoittaa Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).

Paloma-koulutuksen julkistamistilaisuus pidetään perjantaina 25.1. klo 14.30 THL:ssa. 

Lisätietoja:

PALOMA-koulutus

Lisätietoja koulutuksen julkistamistilaisuudesta.

PALOMA-hanke

Sylvia-hanke

Lisätiedot PALOMA-koulutuksesta: Tutkimuspäällikkö Anu Castaneda, THL, puh. 029 524 7848, [email protected]

Lisätiedot Sylvia-hankkeesta: Hankepäällikkö Hanna-Maria Hyttinen, TEM, puh. puh. 02950 47203, [email protected]