Taalintehtaasta kotoutumisen esimerkkikylä

19.5.2017 10.58
Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama ja Suomen Kylätoiminta ry:n hallinnoima Koko kylä kotouttaa -hanke on valinnut kotoutumistyön pilottikyläksi Kemiönsaaren Taalintehtaan Varsinais-Suomesta. Kotoutujakylä toimii muille kunnille ja kylille konkreettisena esimerkkinä siitä, miten yhteiselo maahanmuuttajien kanssa sujuu.

Kemiönsaari on vastaanottanut vuosina 2016 ja 2017 yhteensä 40 syyrialaista kiintiöpakolaista. He ovat saapuneet noin 1 500 asukkaan saaristolaiskylään pakolaisleiriltä. Kiintiöpakolaisten vastaanottoon Kemiönsaarella päädyttiin pelkistäen kahdesta yksinkertaisesta syystä: yhteiskunnallinen vastuunotto ja tietoisuus aidosta avuntarpeesta sekä toisaalta uusien asukkaiden tuoma elinvoima.

Pilottikylän arjen seuraaminen on myös yhteiskunnallista vaikuttamista

Kotoutujakylän elämää seurataan vuoden 2017 huhtikuusta joulukuuhun. Taalintehtaan kuulumisia välitetään Koko kylä kotouttaa -hankkeen uutiskirjeessä, Suomen Kylätoiminta ry:n nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa ja yhteistyökumppaneiden kanavilla. Pilottikylän arjen seuraaminen on osaltaan myös asennetyötä ja yhteiskunnallista vaikuttamista.

– Olen todella iloinen ja ylpeä siitä, miten sekä ammattilaiset että vapaaehtoiset, koko saari ja kyläläiset ovat halunneet ottaa vastaan meidän uudet asukkaamme. Pääsy kotoutumisen pilottikyläksi on hieno asia ja täytyypä itsekin todeta, että valinta osui oikeaan, toteaa Kemiönsaaren kunnanjohtaja Anneli Pahta.

Uuden elämän alkuun auttaminen on kaikkien yhteinen hyöty

Syyrialaisperheitä auttaa Taalintehtaalla uuden elämän alkuun pakolaiskoordinaattori Sini-Tuulia Numminen yhteistyössä kantaväestön kanssa. Kotoutumiskielenä on suomi. Nummisen mukaan kylätoiminta tuottaa kontakteja kantaväestöön, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja antaa kotoutujalle mahdollisuuden vaikuttaa oman asuinympäristön kehittämiseen. Uusien tulijoiden toivotaan jäävän Kemiönsaarelle, viihtyvän ja työllistyvän, mutta kunnassa ollaan myös realisteja: voimaannuttuaan osa tulijoista saattaa muuttaa muualle. Onnistunut kotoutuminen tuottaakin kunnan mukaan laajamittaisempaa hyötyä – kun ihmiset saavat uuden alun, siitä on apua ja hyötyä heille, kunnalle ja jatkossa mahdollisesti myös koko Suomelle.

Lue lisää:

Koko kylä kotouttaa (kylatoiminta.fi)