Kotouttaminen.fi-blogi

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kotouttaminen.fi:ssä kotouttamiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat sekä yhteistyökumppanit ja esimerkiksi hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat.

Infopankista tuli InfoFinland – miksi nimi muuttui?

Saila KeskiahoEräs maahanmuuttoneuvoja kysyi asiakkaaltaan: ”Onko Infopankki sinulle tuttu?” Hämmentyneen näköinen asiakas vastasi: ”Ei kiitos, käytän Nordeaa.”

Tämän tositarinan neuvojan lailla Infopankin tekijät ovat palvelun koko olemassaolon ajan kuulleet tavalla tai toisella rahaan liittyviä kommentteja. Jopa lainaa on tiedusteltu.

Marraskuussa 2018 aika oli kypsä: pitkään maahanmuuttajia palvellut Infopankki päätti muuttaa nimensä. Juuri pankki-sanan aiheuttamat väärinkäsitykset olivat yksi nimenmuutoksen keskeinen syy.

Sivuston uusi nimi on nyt InfoFinland. Osoite on jatkossa www.infofinland.fi. Teksteissä nimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella: InfoFinland.

Nimi kertoo heti, mistä on kysymys

Nimessä on sekä uutta että vanhaa. Alussa oleva info-sana haluttiin säilyttää, sillä se viittaa tietoon. Sen sijaan pankki on sidottu suomen kieleen, eikä välttämättä kerro vieraskieliselle lukijalle mitään sivuston sisällöstä ja tarkoituksesta. Finland puolestaan toimii kaikissa kielissä ja viittaa heti Suomeen. Niinpä lukija on jo sivuston nimen kuultuaan kärryillä siitä, mistä InfoFinlandissa on kyse.

Uusi nimi on vaikuttanut aivan kaikkeen: vanhoja esitteitä on kiikutettu paperinkeräykseen ja logoa on viilattu uuteen uskoon. Sivuston teksteissä vilisevät Infopankki-sanat on muutettu käsityönä InfoFinlandiksi, sana kerrallaan.

Kun sivuston osoite eli url muuttuu toiseksi, kaikki linkit menevät rikki. Nimenmuutos työllistää siis toimituksen lisäksi monia verkkoviestijöitä, jotka vaihtavat vanhojen Infopankki-linkkien tilalle uudet InfoFinland-linkit.

Käyttäjät ovat toivoneet selkeämpää nimeä

Uuteen nimeen tiensä löytänyt sana Finland helpottaa googlailijan elämää. Suomeen muuttamista harkitseva tai täällä jo asuva maahanmuuttaja sisällyttää hyvin todennäköisesti maan nimen omiin hakusanoihinsa. Silloin InfoFinland pomppaa heti hakutuloksiin, ja lukija pääsee selkeän tiedon äärelle.

Toive uudesta nimestä on tullut käyttäjiltä itseltään. Ihmiset, joille InfoFinlandia tehdään, ovat kaivanneet helpommin ymmärrettävää nimeä. Toimitus kysyi käyttäjiltä, mikä olisi sopivin nimi. Tässä kyselyssä InfoFinland nousi kirkkaasti ykköseksi. Se sinetöi nimivalinnan.

Saila Keskiaho, tiedottaja, InfoFinland

Tutustu InfoFinlandin sivuihin osoitteessa www.infofinland.fi

 

 

 

 

Lisää kommentteja