Kotouttaminen.fi-blogi

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kotouttaminen.fi:ssä kotouttamiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat sekä yhteistyökumppanit ja esimerkiksi hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat.

Maahanmuuttajajärjestöt tuovat virikkeitä kotouttamistyöhön – esimerkkinä itsenäisyyspäivän juhlat Tampereella

Monikulttuurinen itsenäisyyspäivän juhla Tampereella on hyvä esimerkki siitä, mitä maahanmuuttajajärjestöt voivat saada aikaan. 120 vieraan juhlissa kuultiin tänä vuonna muun muassa Unto Monosen tangoa saameksi, eteläisen Afrikan lauluntekijää ja brasilialaista bossa novaa. Siinä missä viranomaiset keskittyvät lakisääteisiin tehtäviinsä, on hienoa, että järjestökentällä on tarmoa iloa tuottavaan toimintaan.

Juhlia oli järjestämässä yli 20 vapaaehtoista Suomen Pakolaisavusta, Tampereen Rasmus-verkostosta sekä Tampereen Eesti Klubista. Esiintyjät tulivat Afca ry:stä, Sisä-Suomen saamelaisyhdistyksestä, Afaes Tampereesta sekä Indian Dance Festivalista. Mahtavan ruokatarjoilun tuotti Tampereen iranilaisten naisten kulttuuriyhdistys Aava ry. Kaupunkia juhlissa edustivat apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki ja kaupungin maahanmuuttajaneuvoston kustantama kakku.

Järjestöillä on monia rooleja

Kaupungin viranomaiset pystyvät niukkenevilla määrärahoilla tarjoamaan maahanmuuttajien kotouttamiseen välttämättömän, mutta erilaiset elämänlaatua edistävät hankkeet jäävät isossa myllerryksessä helposti jalkoihin.  Kotouttaminen ilman järjestötoimijoita olisi siis paljon puisevampaa puuhaa. Tampereella yhteistyö vapaaehtoistoimijoiden ja järjestöjen kanssa tuo virikettä myös viranomaisten peruspuurtamiseen.

Toisaalta pitää muistaa, että kaikki maahanmuuttajat eivät ole enää kotoutumisvaiheessa. Järjestöillä on myös rooli henkireikänä niille, joilta tamperelaisuus ei vielä kokonaan ole vienyt muistia menneistä. Aivan kuten Berliinissä suomalaiset leipovat joskus karjalanpiirakoita, on täälläkin kiva tavata omasta kulttuurista tulevia ja vaikkapa syödä omaan tyylin maustettuja herkkuja.
 
Itsenäisyys on iloinen asia. Satavuotias pysyy virkeänä helpoimmin niin, että se saa virikkeitä. Niiden tarjoamisessa monikulttuuriset toimijat ovat ehdottoman tärkeitä.
 
Marja Nyrhinen, maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori, Tampereen kaupunki

Lue lisää:

Kotonen 1: Maahanmuuttajajärjestöt kotouttamistyössä

Lisää kommentteja