Kotouttaminen.fi-blogi

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kotouttaminen.fi:ssä kotouttamiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat sekä yhteistyökumppanit ja esimerkiksi hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat.

Maalla on tilaa elämälle

Yhdysvaltalaissarja The Golden Girls (Tyttökullat) ja riemastuttavan hävytön isoäiti Sophia Petrillo. Muistatteko? Sophialla oli tapana kertoa uskomattomia tarinoita nuoruudestaan köyhässä sisilialaiskylässä ja tarina alkoi aina samaan tyyliin: ”Picture it, Sicily, 1922…” Mielekästä muistelua, kun kaikki oli nykyelossakin hyvin.

Kuvittele, Suomi, 2016:

Vastassa on vieraita ihmisiä, outo kieli, pimeys, kylmyys; ja paljon sääntöjä. Eläviä kanoja ei ole tapana kuljettaa vapaina auton takapenkillä. Kuolleita kanoja ei ole tapana nyppiä paljaiksi rivitalon takapihalla maakuopassa grillaamista varten. Höyheniä ja sulkia ei ole tapana hävittää wc-pytyn kautta.

Oma koti. Kalustuslahjoituksia virtaa niin, että olohuoneessa on kolme sohvaa, mattoja voi pinota päällekkäin ja verhoja vaihtaa kerran kuussa. Useana aamuna ulko-ovea nojaa vaatesäkki pullollaan juuri oikeankokoisia lämmikkeitä. Lahjoittajasta ei ole tietoakaan. Kengänjäljet ovat isot.

Kun keittiön hella savuttaa, naapuri näyttää niksit. Toinen naapuri kolistelee aamuviideltä traktorillaan lumihommissa kasaten ohimennen lapsille pulkkamäen. Punaposkinen rouva tuo lämpimän leivän luvaten jäädä kahville sitten toisella kertaa. Työkaluja lainataan, niiden käyttö opetetaan kädestä pitäen. Sanoja ei tarvita, kädet puhuvat.

Kotouttaminen, integrointi, kotoutuminen, monikulttuurisuus. Maaseudulla näitä vastaa yksi sana: selviytyminen. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, yritys & erehdys opettavat.

Maalla on tilaa elämälle. Ei aina niin helpolle, mutta täysipainoiselle. Suurin piirtein koko kylää tarvitaan, kun uusia asukkaita autetaan pärjäämään ja vihitään kylän tavoille. Tämän viestin levittämistä tukee Suomen Kylätoiminta ry:n Koko kylä kotouttaa -hanke.

Sohvannurkassa vuosien päästä tarina saa siivet. ”Kuvittele, Suomi, 2016. Varvastossut lipsuivat lumessa, shortseihin piti ommella lahkeet, sähkökatko kesti ainakin kolme viikkoa…”

Marjut Haapanen, Suomen Kylätoiminta ry, Koko kylä kotouttaa -hankekoordinaattori

Lisää kommentteja