Kotouttaminen.fi-blogi

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kotouttaminen.fi:ssä kotouttamiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat sekä yhteistyökumppanit ja esimerkiksi hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat.

MESVO-hanke on maahanmuuttajien työllistämisen tukena Etelä-Savossa

Julkaisupäivä 18.6.2018 10.12 Blogit

Maahanmuuttajat Etelä-Savon yritysten voimavaraksi -hanke (MESVO) etsii yksilöllisiä opinto-, työ- ja yrittäjyyspolkuja maahanmuuttajille. Hanke on kutsunut yrittäjät ja työnhakijat saman pöydän ääreen ja tuonut esille maahanmuuttajien erilaista osaamista ja työvoimaresurssia.

Keväällä 2018 pohdimme Mikkelissä haasteita ja ratkaisuja maahanmuuttajien työllistymisen parantamiseen Etelä-Savossa. Työpajaan osallistui muun muassa virkamiehiä, yrittäjiä, tutkijoita ja maahanmuuttajia.

Haasteita löytyi erityisesti byrokraattisesta ja vaikeasta työnhakuprosessista. Esimerkiksi ulkomailla suoritetut tutkinnot eivät “sovi” verkkolomakkeisiin. Tähän on tulossa odotettu muutos: ELY-keskusten Työmarkkinatori on avattu tänä keväänä. Siellä julkinen ja yksityinen työmarkkinapalvelu kohtaavat, ja työnhakijat voivat kirjautua sisään anonyymisti. Helsingissä ja Turussa on kokeiltu myös anonyymia työntekijävalintaa, jossa vain hakijan koulutus- ja työtausta ovat valintaperusteina.

Kun tarkastellaan yritysten tarpeita maahanmuuttajien työllistymisen kannalta, tulisi prosessin keskittyä enemmän osaamiseen ja motivaatioon kuin todistuksiin. Kaikki yritykset eivät vielä osaa hyödyntää lisäarvoa, jonka moninaisuus voi tuoda yritykselle. Yksi esimerkki on uusien markkinoiden avaaminen muissa maissa.

Maahanmuuttajien työllistyminen edellyttää vuorovaikutusta

Parempi koordinaatio ja yhteistyö korkeakoulujen, kuntien, maakuntien ja yrittäjäjärjestöjen välillä on edellytys positiiviselle kehitykselle jatkossa. Kuntien hyvät käytännöt ja menestystarinat kannattaa jakaa ja ottaa laajempaan käyttöön.

Onnistuminen maahanmuuttajien työllistämisessä edellyttää jatkuvaa positiivista aluekehitys- ja sosiaalipolitiikan välistä vuorovaikutusta. Samalla on tärkeää, että maahanmuuttajat osallistuvat myös itse aktiivisesti. Vaikka maahanmuutto ei ole ainoa ratkaisu työvoimaan saatavuuteen liittyviin haasteisiin Suomessa, se on yksi varteenotettava vaihtoehto.

TtM Riitta Lappi, YTT Fulvio Rizzo, VTM Enrique Tessieri

Kirjoittajat työskentelevät Maahanmuuttajat Etelä-Savon yritysten voimavaraksi -hankkeessa (Otavan Opisto ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy 2016–2018). Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Kommentit
Ei kommentteja vielä Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita