Kotouttaminen.fi-blogi

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kotouttaminen.fi:ssä kotouttamiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat sekä yhteistyökumppanit ja esimerkiksi hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat.

Minä luen sinulle – turvapaikanhakijanuorten ja ikäihmisten yhteisiä hetkiä

Julkaisupäivä 29.1.2018 13.59 Blogit

Miten ilahduttaa ikäihmisten arkea? Kuinka rohkaista maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita lukemaan ääneen? Euroopan sosiaalirahaston rahoittama ESIKOTO-hanke lähti helmikuussa 2017 mukaan Selkokeskuksen ja Vallin järjestämään Minä luen sinulle -kampanjaan toteuttamaan lukuhetkiä vanhuksille. Lukuhetket ovat tarjonneet iloisia yhdessä olon hetkiä Oulussa.

Lukuhetket piristämässä arkea

Lukuhetkien tarkoituksena on ollut tarjota turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille kohtaamisia ikäihmisten kanssa sekä antaa heille kokemusta ääneen lukemisesta. Yhteisenä kielenä lukuhetkissä on suomi, joten tapaamiset kartuttavat myös lukijoiden kielitaitoa ja esiintymiskokemusta. Välissä olemme tosin heittäneet vitsiä englannin tai ruotsin kielellä puolin ja toisin.

Toiminnan tavoitteena on saada aikaan positiivisia kohtaamisia ja rohkaisevia kokemuksia vapaaehtoistoiminnasta kaikille osapuolille sekä edistää kaksisuuntaista kotoutumista. Turvapaikanhakijoilla ja maahanmuuttajilla on paljon taitoja ja osaamista, joita voidaan hyödyntää myös vapaaehtoistyössä. Ääneen lukeminen toiselle ihmiselle synnyttää ystävyyttä ja tuo toisen kulttuuria lähemmäksi. Olemme lukeneet satuja asukkaiden sängyn vierellä sekä yhteisissä tiloissa. Kohtaamiset ovat olleet tunnerikkaita ja useita kertoja kyyneleet ovat vierineet niin lukijan kuin kuuntelijan poskilla.

Lukuhetkistä on jäänyt sekä nuorille että ikäihmiselle vain positiivisia muistoja. Turvapaikanhakijanuoret ovat kokeneet itsensä tärkeiksi, päässeet osalliseksi ja nähneet yhden keinon tehdä vapaaehtoistyötä. Vanhukset ovat puolestaan päässeet jakamaan elämänkokemustaan ja tutustumaan nuoriin. Minä luen sinulle -hetkiä on järjestetty yhteensä viisi kevään ja syksyn 2017 aikana: Oulun Seudun Mäntykodilla, Mäntykodin Iloa Arkeen -pysäkillä sekä Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön Veljeskodilla.

Minä luen sinulle -hetkien osallistujien kokemuksia:

  • ”Tulisipa nuoret uudestaan pian lukemaan meille. Oma lapsuus muistuu mieleen, kun tarinaa kuunteli. Ihastuttavia nuoria, miten nopeasti oppineet lukemaan.”
  • ”Aluksi vähän jännitti lukea ääneen, jos tulee pieni virhe. Myöhemmin huomasin, että ei se haittaa, harvoin pääsee lukemaan ääneen toiselle ihmiselle. Koin itseni tärkeäksi.”
  • ”Turvapaikanhakijanuoret lukemassa satuja sängyn vieressä on tuonut paljon uutta iloa ja ilmettä meidän toimintaamme. Asukkaamme tykkäsivät kovasti ja olivat innokkaita kuulemaan satuja enemmän. Molemminpuolinen ilo.”

ESIKOTO-hanke on mukana myös tämän vuoden Minä luen sinulle -kampanjassa. Oletteko tekin?

Minä luen sinulle -viikkoa vietetään taas 5.–11.2.2018. Kampanjan järjestävät yhteistyössä Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry osana Yhdessä-toimintaa. Kampanjaviikolla maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat toteuttavat lukuhetkiä vanhus- ja vammaistyön yksiköissä ympäri Suomea.

Anu Ylisaukko-oja, ESIKOTO- Esikotouttamisen kehittämishanke Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö

Lisätietoa:

Minä luen sinulle -kampanja (selkokeskus.fi)

ESIKOTO-hanke (facebook.com)

Minä luen sinulle -kampanjan esittely (youtube.com)

Esikotouttamisen kehittämishanke Pohjois-Pohjanmaalla (odl.fi)

Kommentit
Ei kommenteja vielä. Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita