Kotouttaminen.fi-blogi

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kotouttaminen.fi:ssä kotouttamiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat sekä yhteistyökumppanit ja esimerkiksi hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat.

Suomen ilmasto ja kieliopinnot vetävät väkeä – mitä tiedetään Infopankin lukijoista?

Saila KeskiahoKun jalkapalloilija Joel Pohjanpalo teki lokakuussa 2017 maalin Turun Veritas-stadionilla, hän tuskin osasi arvata, mihin kaikkeen potku vaikutti. Suomi–Turkki-maaottelun tasoitusmaali toi nimittäin suuren kävijäryntäyksen Infopankkiin.

Infopankki.fi on verkkopalvelu, joka tarjoaa ajantasaista tietoa Suomesta 12 kielellä. Tarkoituksena on palvella Suomeen muuttamista harkitsevia ihmisiä ja täällä jo asuvia maahanmuuttajia.

Koska Infopankin sisältö ja kielivalikoima on laaja, sen tekijät haluavat tietää, ketkä sivustolla vierailevat ja mikä heitä kiinnostaa. Tärkein väline kävijöiden seuraamiseen on Google Analytics. Sen avulla voi muun muassa selvittää, missä päin sivustoa luetaan, mitkä sivut keräävät eniten lukijoita ja minkä ikäisiä käyttäjät ovat.

Persia ampaisi kasvuun

Infopankin 12 kielestä kolmen suosituimman kärjessä keikkuvat suomi, englanti ja espanja. Myös arabian-, venäjän- ja turkinkielisiä sivuja luetaan ahkerasti. Viime vuosina nopeaan nousukiitoon on ampaissut persia: vuonna 2017 persiankielisten sivujen käyttö kasvoi huikeat 55 prosenttia.

Vuosittain Infopankissa vieraillaan yli puolitoista miljoonaa kertaa. Palvelu kerää lukijoita ympäri maailmaa. Suurin osa etsii tietoa Suomessa, mutta sivustolle päädytään niinkin kaukaisista kolkista kuin Iranista ja Argentiinasta. Lähialueilla, kuten Virossa ja Venäjällä, on myös tiedonjanoisia käyttäjiä.

Suosituimpien aiheiden lista pitää pintansa vuodesta toiseen. Vuonna 2017 Lasten ja nuorten oikeudet ja velvollisuudet -sivun venäjänkielinen versio keräsi noin 22 000 käyntiä. Seuraavaksi kiri englanninkielinen, verkkokursseja kokoava Suomen kieltä internetissä -sivu liki 20 000 käynnillä. Hieman yllättäen ykkössivuksi kuitenkin nousi espanjankielinen Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet -sivu: yli 62 000 käyntiä.

Luetuimmat sisällöt liittyvät Suomeen muuttamiseen, työnhakuun ja suomen kielen opiskeluun. Monia ulkomailla Infopankkia selaavia kiinnostaa myös Suomen ilmastoa esittelevä sivu.

Infopankkia selataan yhä useammin puhelimella

Sukupuolijakauma vaihtelee kielestä toiseen, mutta ikäjakauma on selvä: Infopankkia tutkailevat eniten pari-kolmekymppiset. Ikä näkyy siinäkin, millä välineillä Infopankkia luetaan. Kävijätilastot paljastavat, että yhä useammat käyttävät sivustoa mobiililaitteilla. Se asettaa selkeitä raameja sekä sivuston tekstille että tekniselle toteutukselle. Tärkein asia täytyy kertoa heti kättelyssä ja tekstin täytyy olla nopeastikin luettuna selkeää ja ymmärrettävää.

Suurin osa käyttäjistä päätyy selaamaan Infopankkia Googlen kautta. Siksi Infopankkia tehdään jatkuvasti yhä hakukoneystävällisemmäksi. Tiettyjen avainsanojen täytyy pompata selvästi esiin, jotta googlailijat hoksaisivat klikata juuri Infopankin linkkiä.

Vuosien työ hakukoneoptimoinnin parissa tuottaa tulosta: aina kun Suomi nousee maailmalla uutisotsikoihin, Infopankkiin virtaa lukijoita. Esimerkiksi silloin, kun maaottelu Turkkia vastaan päättyy tasapeliin.

Saila Keskiaho, tiedottaja, Infopankki.fi

Lue lisää:

Infopankki.fi
Infopankin kävijätilastot (infopankki.fi)
Tilaa Infopankin uutiskirje (infopankki.fi)

Lisää kommentteja