Kiintiöpakolaisen kokemus

Viidakon kautta lumen keskelle

Burmalaisen Mi Mi Po Htin elämä keikahti ylösalaisin vuonna 1988, kun armeija kukisti Rangoonissa opiskelijamielenosoitukset väkivaltaisesti. Htin mies joutui pakenemaan hallituksen joukkoja viidakkoon ja historianopettajana työskennellyt Hti jäi yksin kolmen kuukauden ikäisen poikansa kanssa. Hti löysi miehensä vasta kuuden vuoden kuluttua ja muutti poikansa kanssa tämän luokse viidakkoon.

Perhe oli vihdoin yhdessä, mutta olot olivat kurjat. Pakolaiset piilottelivat viidakossa hallituksen joukkoja ja villieläimiä ja joutuivat muuttamaan usein. Ruokaa oli vähän ja Htin poika ja tämän viidakossa syntynyt veli sairastelivat jatkuvasti. Hti kuitenkin jatkoi opetustyötään viidakossa asuvien pakolaislasten parissa. Yhteensä perhe vietti metsässä viisi vuotta, kunnes päätti hakea apua Thaimaasta.

Hti ei tiennyt Suomesta mitään

Perhe pääsi pakolaisleirille ja kiintiöpakolaisohjelmaan. Hti ja hänen miehensä päättivät pyrkiä Suomeen, sillä he olivat nähneet esitteen Suomessa, jossa luki home sweet home. Muuten he eivät tienneet Suomesta mitään. Lähtö Thaimaasta oli surullinen, sillä perhe ei olisi halunnut lähteä näin kauas kotoa. Kuopioon perhe saapui joulukuussa 2000.

Tulopäivänä Kuopiossa oli kolmekymmentä astetta pakkasta, pimeää ja kylmää. Ensi järkytys olikin suuri, sillä perhe ei ollut koskaan kokenut moista kylmyyttä. Hti kuitenkin huojentui, kun hän pääsi omaan kotiin ja turvaan. Hti kertoo, että ilmasto on edelleen hänelle vaikea asia. Hti ei kuitenkaan usko, että asioista valittaminen auttaa, vaan haasteiden yli on mentävä sinnikkäästi. Tätä asennetta Hti opettaa myös uusille burmalaistulokkaille, joita hän auttaa mm. talousasioissa, työn tai opiskelupaikan etsinnässä.

Heti Suomeen tultuaan Hti ja hänen miehensä ryhtyivät opiskelemaan suomen kieltä. Tällä hetkellä Hti työskentelee lastenhoitajana ja hänen miehensä postissa. Lapsensa Hti on kasvattanut ajatukseen, että he ovat saaneet Suomessa oikeuksia mutta niiden vastapainona heillä on velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan.

Mi Mi Po Hti.

Hti ei halua unohtaa juuriaan

Kotoutumisen vastapainona Hti haluaa pitää kiinni omista juuristaan. Hän on huomannut, että seuraava sukupolvi alkaa unohtaa vanhempiensa kulttuurin. Vaaliakseen omaa kulttuuriaan Hti ja hänen miehensä ovat perustaneet Suomen burmalaisen yhdistyksen, joka mm. tarjoaa kielen ja kulttuurin opetusta burmalaistaustaisille lapsille. Suomen Pakolaisapu on valinnut Mi Mi Po Htin vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2013.

Hti kokee rasismin lisääntyneen Suomessa. Häneltäkin on tultu kadulla kysymään, onko hän työssä ja käsketty palaamaan kotimaahansa. Htin mies ei kuitenkaan edelleenkään voi palata Burmaan. Hti kävi poikiensa kanssa maassa ensimmäisen kerran lähtönsä jälkeen vuoden 2013 alussa. Vakavampia paluusuunnitelmia Hti ei kuitenkaan uskalla ajatella, sillä tilanne Burmassa on edelleen hankala.

Lähde: Suomen Pakolaisapu ry
Kuva: Meeri Koutaniemi