Koulutukset ja tapahtumat

Kotouttamisen osaamiskeskus järjestää koulutustilaisuuksia ja osallistuu erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla julkaistaan lisätietoja osaamiskeskuksen koulutuksista ja tapahtumista sekä tietoa yhteistyökumppanien ja sidosryhmien tapahtumista. Lisäksi sivujen kautta voi ilmoittautua moniin tapahtumiin. Kotona Suomessa -hankkeen aluekoordinaattorit kokoavat tapahtumakalenteriin myös alueellisia tapahtumia ja koulutuksia.

Osa kotouttamisen osaamiskeskuksen ja Kotona Suomessa -hankkeen tilaisuuksista taltioidaan myöhempää katselua varten. Tapahtumatallenteet ovat katsottavissa kotouttamisen osaamiskeskuksen YouTube-kanavalla. Tallenteet julkaistaan vain esiintyjien luvalla.

Kotouttamisen osaamiskeskus SlideSharessa

Kotouttamisen osaamiskeskus YouTubessa

Tarjoa tapahtumaa julkaistavaksi sivuilla

Voit tarjota kotouttamiseen tai pakolaisten vastaanottoon liittyvää tapahtumaa tai koulutusta julkaistavaksi kotouttaminen.fi:n tapahtumasivuilla. Julkaisusta päättää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Otathan huomioon sivuston kohderyhmän, kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat, kun tarjoat tapahtumaa julkaistavaksi.

Lähetä vinkki tapahtumasta osoitteeseen: kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi.

Koulutukset ja tapahtumat

Tehoa viranomaisyhteistyöhön kotoutumisentukena.fi-verkkopalvelun avulla – koulutus toiminnan järjestäjille Helsingissä

Koulutuksessa paneudutaan järjestöjen ja viranomaisten väliseen viestintään ja yhteistyöhön asiakasohjauksessa sekä kotoutumisentukena.fi-verkkopalvelun käyttöönottoon.

Paikka: Opistotalo, Helsinginkatu 26, 00530 Helsinki

Ilmoittautuminen viimeistään 27.8.2019.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 

Käsitetyöpaja – kotoutumispuheen kääntöpuolia ja uusia sanoituksia

Sanat ja käsitteet ovat tärkeitä välineitä eriarvoistavien rakenteiden ja käytänteiden tunnistamisessa. Miten nämä vakiintuneet sanat, käsitteet ja määritteet vaikuttavat yhdenvertaisuuden toteutumiseen ja kotoutumisen onnistumiseen? Tulisiko esimerkiksi puhua vieraskielisestä vai monikielisestä, maahanmuuttajataustaisesta vai uussuomalaisesta?

Opetushallitus järjestää Käsitetyöpajan 4.9.2019, jossa keskustellaan siitä, että tarvitaanko kasvatus- ja koulumaailmaan sekä yhteiskuntaan uutta tai laajempaa käsitteistöä ja terminologiaa, kun puhutaan maahanmuutosta, kielellisestä ja kulttuurisesta moninaisuudesta ja rasismista.

Aika: Keskiviikko 4.9.2019 klo 8.30-12.00

Paikka: Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, Helsinki

Ilmoittautumisaika on 19.6.2019 – 26.8.2019 klo 23:59. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. 

Työpajan tarkempi kuvaus ja ilmoittautuminen Opetushallituksen sivuilta.

Kotoutumisentukena.fi I Pirkanmaan kick off -tilaisuus Tampereella

KICK OFF -tilaisuudessa esitellään kotoutumisentukena.fi-verkkopalvelua ja suunnittellaan sen yhteistä käyttöönottoa Pirkanmaalla. Tilaisuus on suunnattu kaikille Pirkanmaalla kotoutumisen parissa toimiville. Tilaisuuteen ovat tervetulleita esimerkiksi järjestöjen ja seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset sekä oppilaitosten, kuntien ja TE-toimistojen henkilöstö.

Paikka: Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Santalahdentie 10, 33230 TAMPERE

Viimeinen ilmoittautumispäivä 28.8.2019 (kahvitarjoilua varten)

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Tehoa viranomaisyhteistyöhön kotoutumisentukena.fi-verkkopalvelun avulla – koulutus toiminnan järjestäjille Tampereella

Koulutuksessa paneudutaan järjestöjen ja viranomaisten väliseen viestintään ja yhteistyöhön asiakasohjauksessa sekä kotoutumisentukena.fi -verkkopalvelun käyttöönottoon.

Paikka: Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Santalahdentie 10, 33230 TAMPERE

Ilmoittaudu viimeistään 28.8.2019.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

ke 11.9.2019–
to 12.9.2019
Kotouttamisen osaamiskeskus Kuntamarkkinoilla

Aika: 11.-12.9.2019, klo 9-17 (keskiviikko), klo 9-15 (torstai)

Paikka: Osasto K2, K. krs, Kuntatalo, Helsinki

Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus tukee maahanmuuttajien kotoutumista edistävää työtä. Tule osastollemme kuulemaan kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton kehittämisestä ja teemojen ajankohtaiset uutiset. Voit myös tutustua kotoutumiseen ja maahanmuuttoon liittyviin ja kotouttamistoimijoiden työtä tukeviin verkko- ja digipalveluihin.

Kotouttamisen osaamiskeskus Kuntamarkkinoilla ja kävijärekisteröityminen

Kuntamarkkinoiden tietoisku: Sujuvasti kuntaan - ajankohtaista pakolaisten vastaanotosta ja kuntiin ohjaamisesta

Aika: 11.9.2019 klo 9.30-9.50

Paikka: A 3.2, 3. krs, Kuntatalo, Helsinki

Kunnat ovat avainasemassa kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sujuvassa vastaanotossa. Työ- ja elinkeinoministeriön tietoisku tarjoaa pakolaisia vastaanottaville kunnille tiiviin tilannekuvan uudelleensijoittamisen kansallisesta ja kansainvälisestä tilanteesta sekä kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kuntiin ohjaamisesta. Lisäksi tietoiskuun sisältyy ajankohtaista tietoa pakolaisten vastaanoton korvauksista.

Kuntamarkkinoiden tietoiskut ja kävijärekisteröityminen

ke 11.9.2019–
to 12.9.2019
Kotouttamisen osaamiskeskus Kuntamarkkinoilla

Aika: 11.-12.9.2019, klo 9-17 (keskiviikko), klo 9-15 (torstai)

Paikka: Osasto K2, K. krs, Kuntatalo, Helsinki

Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus tukee maahanmuuttajien kotoutumista edistävää työtä. Tule osastollemme kuulemaan kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton kehittämisestä ja teemojen ajankohtaiset uutiset. Voit myös tutustua kotoutumiseen ja maahanmuuttoon liittyviin ja kotouttamistoimijoiden työtä tukeviin verkko- ja digipalveluihin.

Kotouttamisen osaamiskeskus Kuntamarkkinoilla ja kävijärekisteröityminen

Kuntamarkkinoiden tietoisku: Kotoutuja kunnassa – mitä teen, minne ohjaan, mistä tietoa?

Aika: torstaina 12.9.2018 klo 12.30-12.50

Paikka: Kuntatalo, huone A 3.3., 3. krs, Alppikatu 2, Helsinki

Miten verkkopalvelut voivat toimia maahanmuuttajia työssään kohtaavan kuntatoimijan työn tukena? Kotouttaminen.fi on kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton kattava tietokanava, joka uudistuu loppuvuoden aikana. InfoFinland.fi:stä löydät runsaasti tietoa Suomeen muutosta ja Suomessa asumisesta. Kotoutumisentukena.fi nostaa esiin matalan kynnyksen kotoutumista tukevaa toimintaa.

Tapahtuma on kotouttamisen osaamiskeskuksen järjestämä tietoisku Kuntamarkkinoiden yhteydessä. Työ- ja elinkeinonministeriön kotouttamisen osaamiskeskuksen ja InfoFinlandin yhteinen Kuntamarkkina-osasto K2 sijaitsee Kuntatalon K-kerroksessa.

Kuntamarkkinoiden kävijäksi rekisteröityminen.

Ajankohtaispäivä pakolaisia vastaanottaville kunnille

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää 17.9.2019 ajankohtaispäivän pakolaisia vastaanottaville kunnille. Aamupäivällä aiheena on uudelleensijoittamis- ja turvapaikkapolitiikan sekä pakolaisten kuntiin ohjaamisen ajankohtainen tilanne. Iltapäivän ohjelma koostuu kansainvälistä suojelua saavien perheenyhdistämistä käsittelevästä koulutuksesta.

Tilaisuus on ilmainen ja siihen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Osallistuminen vain aamupäivän ajankohtaisosuuteen tai iltapäivän koulutukseen on myös mahdollista.

Ajankohtaispäivän ohjelma

Aika: tiistai 17.9.2019 klo 8.30-16.15

Paikka: Kokouskeskus Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A, Helsinki

Ilmoittautuminen 6.9. mennessä: ilmoittaudu tilaisuuteen

Järjestäjä: Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke ja Kotouttaminen-tiimi. Lisätietoja saat Sylvia-hankehenkilöstöltä osoitteesta sylvia(at)tem.fi

 

Etnistaustaisten henkilöiden muistioireiden alkukartoituksen haasteet Suomessa -paneelikeskustelu

Suomen muistiasiantuntijat ry:n ETNIMU-toiminta järjestää paneelikeskustelun teemalla: ”Miten Suomessa turvataan tulevaisuudessa etnisiin vähemmistöryhmiin kuuluvien mahdollisuus päästä muistisairauksien alkukartoituksen piiriin riittävän aikaisin?”.

Tilaisuuteen on rajoitettu määrä paikkoja. Ilmoittautuminen päättyy 13.9. tai kun paikat on täytetty. 

Ilmoittautuminen tilaisuuteen

Aika: 18.9.2019 klo 9.00-12.00

Paikka: Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A, Helsinki

En workshop för att utveckla integrationsvägar på svenska för barn och ungdomar
Luckan Helsingfors arrangerar en workshop för att utveckla integrationsvägar på svenska för barn och ungdomar. Workshopen riktar sig till aktörer från stat, kommun, tredje sektorn och näringslivet i huvudstadsregionen. Workshopen söker lösningar för en fungerande och holistisk integration för barn och unga. Det finns också en referensgrupp som består av personer som har integrerats på svenska. Målsättningen är att utarbeta en gemensam strategi för en fungerande integration för barn och unga i huvudstadsregionen. 
 

Tankesmedjan Demos Helsinki fungerar som facilitator för workshopen.  

Tid: Måndagen den 23 september klockan 8.30-12.00 

Plats: Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27, Helsingfors

Arrangör: Föreningen Luckans projekt Kompetenscenter för svensk integration.  

Anmälan: Senast 16.9. till [email protected]

 

 

Ratkaisuriihi 24.9.2019: Ulkomaalaistaustaisten työllistymiseen ja yrittäjyyteen liittyvien palvelujen kehittäminen

Aika: 24.9.2019 klo 13.00-16.00

Paikka: Helsingin yliopisto, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4), Fönster (2. krs.)

Tilaisuudessa käsitellään monialaisesti ja käytännönläheisesti ulkomaalaistaustaisille suunnattuja työllisyys- ja yrittäjyyspalveluja. Tiedämme ennestään, että palvelut ovat usein hankkeistettuja ja sirpaleisia. Tietoa palveluista ei ole aina helppo löytää ja hankemaailmassa toimintatapojen juurruttaminen on haasteellista. Miten voisimme parantaa palveluiden laatua, saavutettavuutta sekä vaikuttavuutta?

Lue lisää ratkaisuriihestä 

Nordisk konferans om inklusion, Stockholm

Nordiska ministerrådet organiserar konferans om nordisk inklusion. 

"Under den här konferensen ställer vi frågan hur vi skapar bättre villkor för det civila samhället. Vi har bjudit in forskare och centrala aktörer inom civilsamhället och offentlig sektor i Norden för att tillsammans med dig diskutera om hur vi bäst tar tillvara på kunskapen och kraften hos civilsamhället. Vad kan vi lära av varandra och av grannländerna? Vilken roll spelar det civila samhället idag och vilken roll bör det spela? Tillsammans delar vi med oss av idéer och tankar kring hur samarbetet bör utformas nu och i framtiden."

Tid: Onsdagen 25 september 2019, kl. 9.00-17.00

Plats: Stockholm Waterfront Congress Centre, Nils Ericsons Plan 4, Stockholm

Mer information och registrering på evenemangets hemsida.

Kulttuurien tutkimus -työpaja

Opetushallitus järjestää keskiviikkona 25.9. Kulttuurien tutkimus -työpajan. Työpajassa pohditaan yhdessä Helsingin yliopiston kieli- ja kulttuuriopiskelijoiden kanssa, miten kotoutumisen tukemisessa voidaan hyödyntää eri kulttuurien ja kielten tutkimuksen tietoa. 

Kulttuurien tutkimus -työpaja on osa Opetushallituksen Kotoutumisen tukeminen -vaikutusohjelmaa. Vaikutusohjelmassa tarkastellaan kotoutumisen ja maahanmuuton kysymyksiä uudenlaisten näkökulmien ja tietojen kautta.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Tila on esteetön.

Ilmoittautuminen tapahtumaan 14.9. mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Aika: 25.9.2019 klo 9.00-12.30

Paikka: Opetushallitus, Monitoimitila, Hakaniemenranta 6, Helsinki

to 26.9.2019–
pe 27.9.2019
Hur fortsätta leva i vardagen? - om att stöda traumatiserade äldre flyktingar, i Åbo

En grupp som lätt glöms bort och där risken för marginalisering därför är stor, är äldre traumatiserade flyktingar. Därför vill vi i projektets nästsista konferens sätta fokus på den här gruppen. Du kommer att få ta del av inhemsk forskning och intervjumaterial med karelska flyktingar, erfarenheter från Mellan Östern och Afrika om hur krig och andra relaterade traumatiska erfarenheter (såsom flykt till nytt land) påverkar äldre personer samt få stöd för i hur jobba praktiskt i det egna arbetet med gruppen äldre, traumatiserade flyktingar. Målgruppen för konferensen är yrkesgrupper som kommer i kontakt med äldre flyktingar såsom personal inom social- och hälsovård, flyktinghandledare, frivilligarbetare. Konferensspråken är svenska (i huvudsak) och finska.

Program samt mer information hittas på projektets hemsida.

Anmälan senast 19.9.2019 via länken.

Plats: Radisson Blue Marina Palace, Slottsgatan, Åbo.

Har du frågor om projektet? Kontakta projektledare Linda Ahlbäck, 050 383 3837
Frågor om innehållet? Kontakta innehållsansvarige Robert Runeberg, 050 588 3003

to 26.9.2019–
pe 27.9.2019
Hur fortsätta leva i vardagen? - om att stöda traumatiserade äldre flyktingar, i Åbo

En grupp som lätt glöms bort och där risken för marginalisering därför är stor, är äldre traumatiserade flyktingar. Därför vill vi i projektets nästsista konferens sätta fokus på den här gruppen. Du kommer att få ta del av inhemsk forskning och intervjumaterial med karelska flyktingar, erfarenheter från Mellan Östern och Afrika om hur krig och andra relaterade traumatiska erfarenheter (såsom flykt till nytt land) påverkar äldre personer samt få stöd för i hur jobba praktiskt i det egna arbetet med gruppen äldre, traumatiserade flyktingar. Målgruppen för konferensen är yrkesgrupper som kommer i kontakt med äldre flyktingar såsom personal inom social- och hälsovård, flyktinghandledare, frivilligarbetare. Konferensspråken är svenska (i huvudsak) och finska.

Program samt mer information hittas på projektets hemsida.

Anmälan senast 19.9.2019 via länken.

Plats: Radisson Blue Marina Palace, Slottsgatan, Åbo.

Har du frågor om projektet? Kontakta projektledare Linda Ahlbäck, 050 383 3837
Frågor om innehållet? Kontakta innehållsansvarige Robert Runeberg, 050 588 3003

Arvostavat aamukahvit – työyhteisöt monimuotoisuuden edistäjinä -webinaari

Keitä pannullinen kahvia ja kokoonnu työyhteisösi kanssa seuraamaan keskustelua osallisuudesta, vuorovaikutuksesta, koetusta turvallisuudesta ja asenteista sekä näihin liittyen mm. kotoutumisesta ja sukupuolten tasa-arvosta.

Aika: 27.9.2019 klo 9–10

Paikka: Verkossa

Webinaarilähetys julkaistaan perjantaisin aamukahviaikaan. Lähetyksen linkki julkaistaan osoitteessa kotouttaminen.fi/arvostavat-aamukahvit lähetysviikon maanantaina.

Lisätietoa Arvostavat aamukahvit -webinaarisarjasta

Julkistustilaisuus: Viiden kieliryhmän kiinnittyminen Suomeen

Ollako vai eikö olla? Tutkimus viiden kieliryhmän kiinnittymisestä Suomeen julkistetaan ma 30.9. klo 11 eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa, Arkadiankatu 3, Helsinki.

Raportissa tarkastellaan venäjän-, viron-, somalin-, arabian- ja englanninkielisten asenteita, identiteettejä ja kiinnittymistä Suomeen. Tutkimuksen ovat tehneet erikoistutkija VTT Pasi Saukkonen Helsingin kaupungilta sekä tutkijat VTT Ville Pitkänen ja VTT Jussi Westinen e2 Tutkimuksesta.

Aika: maanantaina 30.9.2019 klo 11.00

Paikka: Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki

Lisätietoja tutkimuksen Viiden kieliryhmän kiinnittyminen Suomeen julkistamisesta