Koulutukset ja tapahtumat

Kotouttamisen osaamiskeskus järjestää koulutustilaisuuksia ja osallistuu erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla julkaistaan lisätietoja osaamiskeskuksen koulutuksista ja tapahtumista sekä tietoa yhteistyökumppanien ja sidosryhmien tapahtumista. Lisäksi sivujen kautta voi ilmoittautua moniin tapahtumiin. Kotona Suomessa -hankkeen aluekoordinaattorit kokoavat tapahtumakalenteriin myös alueellisia tapahtumia ja koulutuksia.

Osa kotouttamisen osaamiskeskuksen ja Kotona Suomessa -hankkeen tilaisuuksista taltioidaan myöhempää katselua varten. Tapahtumatallenteet ovat katsottavissa kotouttamisen osaamiskeskuksen YouTube-kanavalla. Tallenteet julkaistaan vain esiintyjien luvalla.

Kotouttamisen osaamiskeskus SlideSharessa

Kotouttamisen osaamiskeskus YouTubessa

Tarjoa tapahtumaa julkaistavaksi sivuilla

Voit tarjota kotouttamiseen tai pakolaisten vastaanottoon liittyvää tapahtumaa tai koulutusta julkaistavaksi kotouttaminen.fi:n tapahtumasivuilla. Julkaisusta päättää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Otathan huomioon sivuston kohderyhmän, kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat, kun tarjoat tapahtumaa julkaistavaksi.

Lähetä vinkki tapahtumasta osoitteeseen: kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi.

Tapahtumat ja koronavirus

Koronavirustilanteessa tarkista tapahtuman järjestäjältä, onko tapahtuma peruttu tai järjestetäänkö se verkossa. Kotouttamisen osaamiskeskuksen ja keskeisten yhteistyökumppanien tapahtumien muutokset on merkitty tapahtumakalenteriin. 

Koulutukset ja tapahtumat

Maahanmuuttajat ja yrittäjyys - KOKOMA-hankkeen päätöswebinaari

Aika: 1.9.2020 klo 12–15.

Paikka: verkossa.

Seminaarissa julkaistaan verkkokurssi (MOOC) maahanmuuttajille, jotka haluavat perustaa yrityksen Suomessa ja oppia suomen kieltä. Kurssin tueksi julkaistaan ohjauskirja, jota opettajat voivat käyttää osana omaa opetusta sekä kieli- ja kulttuuritietoisen verkko-ohjauksen suunnittelua. Seminaarissa kuullaan myös hankkeeseen osallistuneiden maahanmuuttajien yrittäjyystarinoita. 

Lisätietoja KOKOMA-hankkeen webinaarista

Monikulttuuristen vammaisten ihmisten osallisuus yhteiskunnassamme -webinaari

Aika: 2.9.2020 klo 10.00-11.30

Paikka: Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)

Monik Vantaan uuden Yhteistyöllä parempi yhteisö -hankkeen aloituswebinaarissa esitellään hankkeen toimintaa ja vammaisten maahanmuuttajien ja pakolaisten tilannetta Suomessa. Yhteistyöllä parempi yhteisö -hankkeen tavoitteena on edistää monikulttuuristen vammaisten ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Aloituswebinaarissa hankkeen projektikoordinaattori Kadar Gelle ja yhteistyön vastaava Liban Ismail esittelevät hanketta ja sen toimintaa. Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Maija Kosola esittelee vammaisten maahanmuuttajien ja pakolaisten tilannetta Suomessa selvittäneen AMiD-hankkeen löydöksiä.

Ilmoittautuminen 1.9.2020 mennessä.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen tilaisuuteen Yhteistyöllä parempi yhteisö -hankkeesta

Koulutus: Mielenterveyteen liittyvien asioiden kohtaaminen maahan muuttaneiden ohjaamisessa, Pori

Huom! Koulutus siirretty 5.10.2020

Aika: 2.9.2020 klo 13.00 – 16.00  
         Koulutus siirretty 5.10.2020

Paikka: Koulutus järjestetään Teams-etäyhteyden välityksellä.

Koulutuksessa käsitellään mm. ulkomaalaistaustaisten henkilöiden mielenterveyteen liittyviä erityispiirteitä ja sitä, miten mielenterveyden ongelmat vaikuttavat, miten kertoa asiakkaalle mielenterveydestä ja miten mielenterveyttä hoidetaan. Koulutus on tarkoitettu maahan muuttaneita työssään kohtaaville sosiaali- ja terveystoimen, erikoissairaanhoidon, työhallinnon, oppilaitosten ja järjestöjen työntekijöille sekä maahanmuutto- ja kotoutumistyötä tekeville asiantuntijoille.

Kouluttajana toimii Pakolaisten mielenterveystyön osaamiskeskus / PALOMA2-hankkeen asiantuntija, Sonja Sahla Tyksin Psykiatriasta.

Koulutuksen järjestävät yhteistyössä PALOMA2-hanke, Satasairaala, Pakolaistaustaisten ohjaus –hanke ja Kotona Suomessa –hanke.

 

 

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää syyskuussa kotouttamisen selonteon kuulemistilaisuuden järjestöjen roolista kotouttamistyössä. Tilaisuus järjestetään kokonaan verkossa.

Järjestäjä: TEM

 

Haku mentorointiryhmiin on auki sekä aktoreille että mentoreille 14.9.2020 asti.

Väkivallan monet muodot - työkaluja tunnistamiseen

Aika: 18.9.2020 klo 8.30-15.30

Paikka: Oulu, Lasaretti, Aurora-sali + verkko

Pohjois-Suomen AVI, Kotona Suomessa -hanke ja Oulun kaupuki järjestävät Väkivallan monet muodot - työkaluja tunnistamiseen -koulutuksen Oulussa ja verkossa. Koulutuksessa käsitellään lähisuhdeväkivallan eri muotoja, esimerkkinä kunniaan liittyvä väkivalta, ja ajankohtaisia ilmiöitä väkivaltatyön kentältä. Puhujina mm. Johanna Latvala ja Eva Tawasoli.

Väkivallan monet muodot -koulutuksen ohjelma ja ilmoittautumistiedot

Alueellinen seminaari kotoutumisen indikaattoreista

Verkkolähetys. Osallistumislinkki lähetetään tilaisuuteen ilmoittautuneille.

Tässä seminaarissa käsitellään maahanmuuttajien kotoutumista Uudellamaalla, Kaakkois-Suomessa ja Hämeessä alueiden ELY-keskusten näkökulmasta sekä kotoutumisen indikaattoritietokannan tietojen pohjalta. Tilaisuus on suunnattu kaikille mainituilla alueilla kunnissa, TE-toimistoissa ja järjestöissä maahanamuuttajien kotoutumisen parissa työskenteleville ammattilaisille.  

Seminaariin pyydetään ilmoittautumaan 16.9.2020 klo 16:00 mennessä. Ilmoittautumislinkki

Alueellinen seminaari kotoutumisen indikaattoreista -tilaisuuden kutsu ja ohjelma.

Lisätiedot: Aluekoordinaattori Nexhat Beqiri, Kotona Suomessa –hanke, puh. 0295 020 965, nexhat.beqiri(a)ely-keskus.fi

Nordic-Baltic migration Conference: Cross-border Mobility in the Nordic-Baltic Region

Aika: 18.9.2020 klo 10-13
Paikka: Verkossa

Tapahtumassa keskustellaan liikkuvuudesta ja maahanmuutosta Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tapahtumassa käsiteltäviä teemoja ovat esimerkiksi miten koronavirus on vaikuttanut liikkuvuuteen ja mitkä ovat tulevaisuuden maahnmuuttotrendit Pohjoismaiden ja Baltian alueella.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
Nordic-Baltic migration Conference: Cross-border Mobility in the Nordic-Baltic Region

Koronakriisin vaikutukset maahanmuuttoon ja kotoutumiseen -webinaarissa kuullaan neljä tutkija- ja asiantuntijapuheenvuoroa siitä, miten COVID-19 on vaikuttanut ja miten sen voidaan odottaa vaikuttavan maahanmuuttajiin, maahan muuttaneisiin ja kotoutumiseen Suomessa. Koronan mahdollisia vaikutuksia tarkastellaan terveyden ja hyvinvoinnin, kansainvälisten muuttoliikkeiden, työllisyyden sekä palvelujärjestelmän näkökulmista.

Järjestäjä: TEM

Työntekijän oikeudet Suomessa

Aika: 22.9. klo 15-16.30
Paikka: Verkossa

Työsuojeluhallinto järjestää webinaarin erityisesti maahanmuuttaneille. Webinaarissa käsitellään työaikaa, palkkaa, työsopimusta, yhdenvertaisuutta ja työturvallisuutta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
Työsuojelu

Pohjois-Savo tarvitsee kv -osaajia! Vetovoimaa kansainvälisistä osaajista (VeKO) -hankkeen (ESR) aloitusseminaari

Spring House Oy toteuttaa Vetovoimaa kansainvälisistä osaajista (VeKO) -hankkeen (ESR) ajalla 4/2020- 12/2022.

Aika: Keskiviikko 23.9.2020, klo 9.00–12.45

Paikka: Scandic Atlas Hotelli, Haapaniemenkatu 22, Kuopio Pysäkointi-info

Kenelle: VeKO-hankkeen aloitusseminaari on tarkoitettu erityistä erikoisammattitaitoa vaativien alojen yrityksille,
kv-osaajille sekä muille aiheesta kiinnostuneille toimijoille Pohjois-Savossa.

VeKO-hanke edistää Pohjois-Savon maakunnan kehittämistavoitteita pilotoimalla ulkomaalaistaustaisen työvoiman työllistämistä ja työpaikkaan sitoutumista edistäviä toimia ja malleja yhteistyössä alueen työnantajien sekä keskeisten viranomaistahojen kanssa. Hankkeessa kehitettävät palvelukokonaisuudet ovat saaneet inspiraationsa Talent Boost –
toimenpideohjelmasta ja ne tulevat olemaan osa Pohjois-Savon TalentHub-ekosysteemiä. Kehittämiskokonaisuudet perustuvat myös Spring House Oy:n vuonna 2019 toteuttaman selvityshankkeen alustaviin löydöksiin.
 

Ohjelma:
09.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvit 09.30 Tilaisuuden avaussanat
• Kristel Kivisik, Maahanmuuttajapalveluiden johtaja, Spring House Oy
• Tanja Manner, Projektipäällikkö VeKO -hanke, Spring House Oy
09.50 Monimuotoinen ja osaava työyhteisö
• ”Successful Multicultural Company” -video
• Työnantajapuheenvuoro: Katri Nikkinen, HR Director, Charles River Oy, ja VeKOhankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja
• Työyhteisöjen monimuotoisuus ja monikulttuurisuus -mittarit
10.30 Verkostoitumistauko
10.50 Kv-osaajat Pohjois-Savon työyhteisöissä – paneelissa keskustelemassa kansainvälisiä osaajia ja työnantajia (Kaksikielisen keskustelun juontajat: Marco Rigano, Mirka Niskala) Osallistujat tarkentuvat myöhemmin.   

11.40 Päivän yhteenveto - Kohti monimuotoista ja osaavaa työyhteisöä
• Tanja Manner, Projektipäällikkö VeKO-hanke, Spring House Oy
11.45-12.45 Verkostoitumislounas, Scandic Atlas ravintola

Ilmoittautuminen: 14.9.2020 mennessä seuraavan linkin kautta:
https://response.questback.com/staffpointoy/3wancvzzyf

Seminaari ja lounas ovat osallistujille maksuttomia. Tilaisuus on pääosin suomen kielellä, mutta esimerkiksi paneelissa käytetään myös englantia. Osallistujamäärä on rajattu ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tulethan seminaariin vain terveenä.

Tilaisuuden materiaalit lähetämme kaikille kiinnostuneille.

Lisätietoja tilaisuudesta: [email protected] , puh. 045 788 17096, https://bit.ly/VeKO-hanke

Kotoutuminen kaupungissa - kokonaiskuva ulkomaalaistaustaisista Helsingissä vuonna 2020 -teoksen julkaisutilaisuus

Aika: 23.9.2020 klo 14-16
Paikka: Verkossa

 

Maahanmuuton asiantuntijaverkoston syksyn ensimmäisessä tapaamisessa keskustellaan keväällä julkaistun Kotoutuminen kaupungissa - kokonaiskuva ulkomaalaistaustaisista Helsingissä vuonna 2020 -teoksesta. Tilaisuudessa teoksen kirjoittaja Pasi Saukkonen esittelee teoksen sisältöjä, minkä jälkeen ohjelmassa on mm. asiantuntijapuheenvuoroja ja paneelikeskustelu.

Vertaiskielitutor -webinaari

Aika: 24.9.2020 klo 10-11

Paikka: Verkossa

Kannelopiston Kielitietoinen ammattilainen -webinaarisarjan kolmas osa käsittelee vertaiskielitutorointia. Webinaari on suunnattu kaikille omasta kielenkäytöstään kiinnostuneille sekä henkilöille, jotka kohtaavat työssään vieraskielisiä asiakkaita alasta riippumatta. Sarjan aiempien webinaarien tallenteet voi tilata Kannelopiston sivulta.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen:

Kannelopisto

"Minulla on nimi, historia ja tulevaisuus" - Pakolaistaustaisten ohjaus -hankkeen loppuseminaari

Seminaarissa esitellään ajankohtaista tutkimustietoa mm. kotoutumispoliittisten toimenpiteiden vaikutuksesta pakolaistaustaisten kokemuksiin kotoutumisesta, myötätunnon merkityksestä kulttuurisesti moninaisessa toimintaympäristössä sekä keskustellaan rakenteellisen rasismin vaikutuksista maahan muuttaneiden kotoutumiseen ja koko elämiin.

Päivän aikana esitellään laajasti hankeen tuloksia ja ohjelmassa myös hankkeen loppuraportin julkaiseminen.
Tiedossa lisäksi musiikkia, taidetta ja paljon muuta.

Seminaari toteutetaan online-tapahtumana.

Ilmoittautuminen ja seminaarin ohjelma

Ilmoittautumiset 23.9.2020 mennessä