Koulutukset ja tapahtumat

Kotouttamisen osaamiskeskus järjestää koulutustilaisuuksia ja osallistuu erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla julkaistaan lisätietoja osaamiskeskuksen koulutuksista ja tapahtumista sekä tietoa yhteistyökumppanien ja sidosryhmien tapahtumista. Lisäksi sivujen kautta voi ilmoittautua moniin tapahtumiin. Kotona Suomessa -hankkeen aluekoordinaattorit kokoavat tapahtumakalenteriin myös alueellisia tapahtumia ja koulutuksia.

Osa kotouttamisen osaamiskeskuksen ja Kotona Suomessa -hankkeen tilaisuuksista taltioidaan myöhempää katselua varten. Tapahtumatallenteet ovat katsottavissa kotouttamisen osaamiskeskuksen YouTube-kanavalla. Tallenteet julkaistaan vain esiintyjien luvalla.

Kotouttamisen osaamiskeskus SlideSharessa

Kotouttamisen osaamiskeskus YouTubessa

Tarjoa tapahtumaa julkaistavaksi sivuilla

Voit tarjota kotouttamiseen tai pakolaisten vastaanottoon liittyvää tapahtumaa tai koulutusta julkaistavaksi kotouttaminen.fi:n tapahtumasivuilla. Julkaisusta päättää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Otathan huomioon sivuston kohderyhmä, kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat, kun tarjoat tapahtumaa julkaistavaksi.

Lähetä vinkki tapahtumasta osoitteeseen: kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi.

Koulutukset ja tapahtumat

maanantai 8.1.

09.00–14.30

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisy kouluissa rakentavan vuorovaikutuksen avulla, Vaasa

Luennoitsijoina Opetushallituksesta Maria Edel ja Satu Elo

Tilaisuuden järjestää Kotona Suomessa -hanke (ESR) yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Koulutus on maksuton ja suomenkielinen.

Ilmoittautuminen  2.1.2018 klo 12.00 mennessä

Lisätiedot koulutuksesta.

Emine Ehrström, Aluekoordinaattori, Kotona Suomessa -hanke
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi 

keskiviikko 10.1.

12.00–16.00

Asumistaidot kiintiöpakolaisten kotoutumisessa -koulutus Oulussa

Asumistaidot kiintiöpakolaisten kotoutumisessa -hankkeen koulutustilaisuus Oulussa. 

Koulutus on maksuton ja tarkoitettu maahanmuuton ja asumisen kanssa työtä tekeville: mm. isännöitsijät, huoltomiehet, asuntosihteerit, palveluneuvojat, maahanmuuttokoordinaattorit, pakolaisohjaajat, sosiaalialan työntekijät. Koulutuksesta on etäyhteysmahdollisuus omalle tietokoneelle.

Ohjelma löytyy täältä.

Lisätietoa Kotona Suomessa aluekoordinaattori Jussi Leponiemeltä, p. 0295 020 959, jussi.leponiemi@ely-keskus.fi

 

perjantai 12.1.

08.30–15.45

Opitaan toisiltamme - Monikulttuurisuus mahdollisuutena sosiaali- ja terveysalan työyhteisöissä -seminaari Porissa

Seminaarin järjestävät Satakunnassa toimivat hankkeet Hyvä Alku Länsirannikolla ja Opin portailla Satakunnassa. Seminaarin kysymyksiä ovat mm. millaisia ovat monikulttuuristen työyhteisöjen hyödyt ja haasteet? Mitä toimivia ratkaisuja on jo käytössä? Seminaarissa pureudutaan monikulttuuristen työyhteisöjen arkeen toisiltamme oppien. Maksuton tilaisuus on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, alan opiskelijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Paikka: Liisanpuiston auditorio, Liisanpuisto 20, Pori.

Lisätiedot: Anu Halonen, s-posti etunimi.sukunimi@diak.fi ja Päivi Suominen-Tontti, s-posti etunimi.sukunimi@winnova.fi

Ohjelma ja ilmoittautumislinkki tästä (adobe)

maanantai 15.1.

12.15–15.45

Koulutus tyttöjen ja naisten ympärileikkausten ehkäisemisestä Turussa

Kotona Suomessa -hanke ja Kotouttamisen osaamiskeskus järjestävät yhteistyössä Turun kaupungin kanssa koulutuksen Suomessa asuvien tyttöjen ja naisten ympärileikkausten ehkäisemisestä. Kouluttaja on Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome. Lisäksi Turun kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Sari Kanervo ja Ulkomaalaistoimiston terveydenhoitaja Nina Kevo kertovat tyttöjen ja naisten ympärileikkausten estämiseen liittyvistä kehittämistoimista Turussa. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti maahanmuuttajien kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä maahanmuuttajajärjestöjen edustajille. Koulutus on maksuton.

Ohjelma ja aikataulu tästä.

Paikka: Valtion virastotalo, auditorio, Itsenäisyydenaukio 2, Turku.

Ilmoittautuminen: viimeistään 10.1.2018 tästä linkistä (webropol).

Lisätiedot: aluekoordinaattori Päivi Ruotsala, s-posti: etunimi.sukunimi@ely-kekskus.fi, puh. 0295 020 992.

keskiviikko 17.1.

12.30–16.00

Kotoutumisen alkuvaiheen palvelut: Kotona Suomessa -valtakunnallinen malli ja pilottihankkeiden tulokset, Helsinki

Ohjelma

12.30 Kahvitarjoilu

13.00 Tilaisuuden avaus: missä asioissa ja miksi kotouttamisessa tulee pyrkiä valtakunnallisuuteen?

Kehittämispäällikkö Annika Forsander, kotouttamisen osaamiskeskus, Työ- ja elinkeinoministeriö

13.30 Mikä kotoutumisen alkuvaiheen valtakunnallinen malli? Mallin esittely

Ilona Korhonen, projektipäällikkö, Kotona Suomessa/Hyvä alku-hankeosio, Uudenmaan ELY-keskus ja Risto Karinen, Ramboll Management Consulting Oy

14.20 Kotona Suomessa-pilottihankkeiden tulokset: mitä innovaatioita on tehty? Mitä hankkeiden tuloksia voidaan hyödyntää valtakunnallisesti?

Paikka: Scandic Marina Congress Center, Katajanokanlaituri 6, 00160 Helsinki.

Ilmoittaudu tilaisuuteen 18.12.2017 mennessä.

Linkki ilmoittautumiseen.

Tarkka ohjelma ja lisätiedot.

 

torstai 18.1.

08.30–15.00

Maahanmuuttajaperheet Suomessa, Jyväskylä

Päivässä käynnistetään maahanmuuttajaperheiden kanssa tehtävän työskentelyn ja palveluiden kehittäminen osana Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE). Päivän aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja mm. maahanmuuttajien kanssa työskenteleviltä kunta- ja järjestötoimijoilta ja työpajoissa selvitetään, kuinka lapsen ja koko perheen toimijuus ja osallisuus maahanmuuttajaperheiden kanssa tehtävässä työssä toteutuvat eri palveluissa. Päivän teemoja ovat kohtaaminen, maahanmuuttajaperheiden kanssa tehtävä työ lapsiperhepalveluissa ja vapaaehtoistyössä, osallisuus ja monikulttuurisuus. Päivä on suunnattu kaikille Keski-Suomen kuntien ja järjestöjen työntekijöille, jotka työssään kohtaavat maahanmuuttajaperheitä sekä heidän esimiehilleen.

Aika: Torstai 18.1.2018 klo 9-15, aamukahvit ja basaarikierros 8.30 lähtien

Paikka: Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matara-Sali (Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä)

Ilmoittautumiset 8.1. klo 16 mennessä (Webropol)

Lisätietoja: 

Hanna Wallenius, Kotona Suomessa -hankkeen Keski-Suomen ja Pirkanmaan aluekoordinaattori, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

maanantai 22.1.

12.00–15.00

Koulutus tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen ehkäisemisestä Tampereella

Kotona Suomessa -hanke järjestää yhteistyössä Kotouttamisen osaamiskeskuksen kanssa koulutuksen Suomessa asuvien tyttöjen ja naisten ympärileikkausten ehkäisemisestä. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti maahanmuuttajien kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä maahanmuuttajajärjestöjen edustajille. Kouluttajana sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala, Ihmisoikeusliitto ja/tai asiantuntija Solomie Teshome, Ihmisoikeusliitto. Koulutus on maksuton ja tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tilaisuuteen mahtuu 70 osallistujaa.

Paikka: Attilan auditorio, Yliopistonkatu 38 Tampere

Ilmoittautuminen viimeistään 8.1.2018 klo 16 mennessä (Webropol)

Lisätiedot: Kotona Suomessa -hankkeen Pirkanmaan ja Keski-Suomen aluekoordinaattori Hanna Wallenius, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

tiistai 23.1.

12.30

Ihmiskaupan uhrin ensivaiheen tunnistaminen ja palveluohjaus – Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille

Tilaisuuden avaa sisäministeri Paula Risikko. Ohjelmassa on asiantuntija-alustus ja paneelikeskustelu ohjeen käytännön toteuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen näkökulmasta.

Ilmottautumiset 15.1.2018 mennessä: linkki ilmoittautumiseen.

Paikka: Säätytalo, Snellmaninkatu 911, 00170 Helsinki.

Tilaisuus alkaa klo: 12.30 rekisteröinnillä ja kahvituksella. Osallistujia pyydetään varaamaan henkilöllisyystodistus ja riittävästi aikaa Säätytalon kulunvalvontaa varten. Sisäänpääsy Säätytaloon vain ennakkoon ilmoittautuneille.

14.00–17.00

Pakolaislapset varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, Ilomantsi

Tilaisuudessa käsitellään pakolaislapsen kannalta keskeisiä asioita kuten varhaiskasvatusta, kielen oppimista ja kotoutumista sekä perusopetukseen siirryttäessä valmistavaa opetusta ja eri aineiden opetusta. Tilaisuuden osana pääsee tutustumaan Pakko lähteä, pakko pärjätä -näyttelyyn ja tekemään toiminnallisia harjoituksia osana kotoutumista ja asennekasvatusta, sekä kuulemaan pakolaislasten kokemuksia ja tarinoita.

Kouluttajana toimii kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen koordinaattori ja teatteripedagogi Maria Pikkarainen ja valmistavan luokan opettaja Sanna Kaari. Lisäksi mukana monikulttuurisen teatteriyhdistys RanKidsin nuoria toteuttamassa Pakko lähteä -osuutta.

Paikka: Pogostan koulu, yläkoulurakennus, Pogostantie 15, Ilomantsi

Sitova ilmoittautuminen viim. 16.1.2018 linkistä: https://www.webropolsurveys.com/S/2C6C4E6D1512512E.par

Ohjelma löytyy täältä

Lisätietoa: opetustoimen ylitarkastaja Johanna Albert, johanna.albert(at)avi.fi, puh. 029 501 6889.

torstai 25.1.

09.30–15.00

Osallistu ja osallista! Osallisuutta eurooppalaisella yhteistyöllä 2018, Helsinki

Euroopan sosiaalirahasto (ESR) kannustaa hanketoimijoita kansainväliseen kumppanuuteen tulosten saavuttamiseksi. Yhteistyötä tukevat sosiaalirahaston kansainväliset hankehaut, joista seuraava avautuu alkuvuonna 2018. Osallisuutta eurooppalaisella yhteistyöllä -seminaarissa kurkistetaan kansainväliseen hankekumppanuuteen eri näkökulmista.

Seminaari jatkaa sosiaalirahaston toimintalinja 5:n valtakunnallisten Osallistu ja osallista! -seminaarien sarjaa. Järjestäjinä ovat Sokra- sekä Solmu-koordinaatiohankkeet. Tilaisuus on suunnattu ESR:n osallisuushankkeita toteuttaville ja kaikille eurooppalaisesta yhteistyöstä kiinnostuneille.

Paikka: Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki

Ohjelma ja ilmoittautuminen

12.00–16.00

Maahanmuuttajan osallisuuden polut -seminaari, Helsinki

Pakolaisleiriltä osallistuvaksi kansalaiseksi -seminaarisarjassa kuullaan tutkittua tietoa maahanmuutosta ja tunnistetaan tiedon käyttömahdollisuuksia. Tutkimuksen sidosryhmiä edustavat kommentaattorit sparraavat tutkijoita, mutta myös muun yleisön on mahdollista antaa palautetta käynnissä oleville STN-hankkeille.

Sarjan kolmannessa seminaarissa teemana ovat osallisuuden polut. Kuulemme esityksiä maahanmuuttajien kouluttautumisen ja neuvonnan kehittämisestä sekä arkisista haasteista esim. asuntomarkkinoille pääsyssä.

Seminaarisarjan järjestävät yhteistyössä viisi STN-rahoitteista tutkimusohjelmaa: Kaupungistuva yhteiskunta, Turvallisuus verkottuneessa maailmassa sekä Tasa-arvoinen yhteiskunta, Osaavat työntekijät – menestyvät työmarkkinat ja Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat.

Paikka: Pankkisali, ympäristöministeriö, Aleksanterinkatu 7, Helsinki.

Ilmoittautuminen seminaariin
 

perjantai 26.1.

09.30–13.00

Kulttuurit kohtaavat työpaikalla -seminaari Kuusamossa

Miten eri kulttuurien tavat ja tottumukset näkyvät työelämän arjessa? Millaisena suomalainen työkulttuuri näyttäytyy maahanmuuttajalle? Mitä mahdollinen työnantaja haluaisi tietää maahanmuuttajan työllistämisestä? Muun muassa edellä esitettyihin kysymyksiin saamme vastauksia Kulttuurit kohtaavat työpaikalla -seminaarissa Kuusamon lukiolla perjantaina 26.1.2018 klo 9.30–13.00.

 

Ilmoittautuminen seminaariin viimeistään 12.1.2018. Ilmoittautuminen sekä tarkempi ohjelma löytyvät täältä.

Lisätietoja aluekoordinaattori Jussi Leponiemeltä  p. 0295 020 959, jussi.leponiemi@ely-keskus.fi

 

keskiviikko 31.1.

09.00–16.00

Lapsiperhe turvapaikanhakijana -seminaari, Vaasa

Ensi- ja turvakotien liiton Lapsiperhe turvapaikanhakijana -seminaari tarjoaa konkreettisia menetelmiä turvapaikanhakijaperheiden kohtaamiseen ja heidän kanssaan työskentelyyn.
Seminaari on tarkoitettu työntekijöille vastaanottokeskuksissa, ensi- ja turvakotiyhdistyksissä, sosiaali- ja terveydenhuollossa, järjestöissä, yhdistyksissä, seurakunnissa sekä päättäjille ja vapaaehtoisille. Seminaarin avulla tuetaan turvapaikanhakija -ja maahanmuuttajataustaisten lapsiperheidenkanssa työskentelyä ja vapaaehtoistoimintaa. Lisäksi kartoitetaan turvapaikanhakijaperheille jo olemassa olevaa toimintaa ja luodaan uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Seminaari tarjoaa konkreettisia menetelmiä perheiden kohtaamiseen ja heidän kanssaan työskentelyyn.

Ohjelma ja ilmoittautuminen (23.1.2018 mennessä)