Koulutukset ja tapahtumat

Kotouttamisen osaamiskeskus järjestää koulutustilaisuuksia ja osallistuu erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla julkaistaan lisätietoja osaamiskeskuksen koulutuksista ja tapahtumista sekä tietoa yhteistyökumppanien ja sidosryhmien tapahtumista. Lisäksi sivujen kautta voi ilmoittautua moniin tapahtumiin. Kotona Suomessa -hankkeen aluekoordinaattorit kokoavat tapahtumakalenteriin myös alueellisia tapahtumia ja koulutuksia.

Osa kotouttamisen osaamiskeskuksen ja Kotona Suomessa -hankkeen tilaisuuksista taltioidaan myöhempää katselua varten. Tapahtumatallenteet ovat katsottavissa kotouttamisen osaamiskeskuksen YouTube-kanavalla. Tallenteet julkaistaan vain esiintyjien luvalla.

Kotouttamisen osaamiskeskus SlideSharessa

Kotouttamisen osaamiskeskus YouTubessa

Tarjoa tapahtumaa julkaistavaksi sivuilla

Voit tarjota kotouttamiseen tai pakolaisten vastaanottoon liittyvää tapahtumaa tai koulutusta julkaistavaksi kotouttaminen.fi:n tapahtumasivuilla. Julkaisusta päättää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Otathan huomioon sivuston kohderyhmä, kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat, kun tarjoat tapahtumaa julkaistavaksi.

Lähetä vinkki tapahtumasta osoitteeseen: kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi.

Koulutukset ja tapahtumat

perjantai 1.12.

09.00–11.00

Kotouttaminen kuuluu kaikille, kolmas sektori kotouttamistyössä - luento, Rovaniemi ja verkkolähetys

Kotona Suomessa -hanke järjestää yhteistyössä kotouttamisen osaamiskeskuksen sekä laajan yhteistyöverkoston kanssa luennon kolmannen sektorin roolista kotouttamisen kentällä. Luento lähetetään Rovaniemeltä, mutta sitä voi seurata etänä verkkolähetyksen välityksellä.

Luennon tavoitteena on nostaa esille järjestötoimijoiden näkemyksiä kotouttamisesta, viranomaisten ja kolmannen sektorin välisestä työnjaosta sekä järjestötoiminnan tuomasta lisäarvosta maahanmuuttajien kotoutumisprosessissa. Luennon kohderyhmää ovat maahanmuuttajien ohjauksen ja neuvonnan parissa työskentelevät ammattilaiset, kolmannen sektorin toimijat ja kuntapäättäjät.  Luento pitää sisällään alustuksia aiheesta eri puolilta suomea.

Ennen tilaisuuden alkua on paikan päällä osallistuville tarjolla aamukahvit ja verkostoitumista alkaen klo 8.30.

 

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään perjantaina 24.11.2017

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki

 

Lisätietoja:  Sanna Hiltunen, Kotona Suomessa -hankkeen Lapin aluekoordinaattori,

sanna.hiltunen(at)ely-keskus.fi

p.0295 037 012

torstai 7.12.

12.30–14.00

Integration i projektform – En kartläggning av integrationsprojekt i Svenskfinland, Helsingfors

Migrationsinstitutet/Centret för Svenskfinland arrangerar ett info-/presstillfälle om en kartläggning av integrationsprojekt i Svenskfinland.

På många håll i Svenskfinland har man under årtionden engagerat sig för att främja invandrares integration i samhället. Olika slags projekt har genomförts av både myndigheter och tredje sektorns aktörer. I denna rapport sammanställs information om avslutade och pågående projekt till en första kartläggning av integrationsprojekt i Svenskfinland.

Rapporten omfattar ett trettiotal projekt, samt intervjuer med nyckelpersoner i de olika regionerna för en bredare syn på integration som fenomen och på de insatser som gjorts på svenskt håll. Projektverksamheten har till stor del fokuserat på sysselsättnings- och utbildningsåtgärder, och i rapporten behandlas god praxis som identifierats i projekten. Samtidigt utgör kartläggningen en lägesrapport av vad som gjorts hittills och vilka områden framtida insatser kunde riktas till.

Kartläggningen har gjorts av FM Linda Bäckman. Som kommentatorer fungerar riksdagsledamot Eva Biaudet, riksdagsledamot Peter Östman, riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta och konsultativ tjänsteman Anna Bruun.

Plats: Restaurang Botta, Museigatan 10, Helsingfors.

Anmäl dig senast 4.12 till projektledare Magnus Enlund, tfn 044 559 2447, e-post magnus.enlund@utu.fi

maanantai 11.12.

09.00–12.45

PROMEQ New Start Finland! -osahankkeen foorum / PROMEQ New Start Finland! subproject forum, Kuopio

Co-Creation in Community Services for Immigrants (public forum - bilingual)

Itä-Suomen yliopiston New Start Finland! -osahankkeessa tutkitaan keinoja, joilla voidaan edistää kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden terveyttä, hyvinvointia ja kotoutumista.

Kesän ja syksyn 2017 aikana osahankkeessa toteutetaan yhteistyökumppaneiden kanssa toiminnalliset pilotit eli kokeilut. Piloteissa kokeillaan erityisesti sosiaalisen markkinoinnin elementtejä. New Start Finland! on osa PROMEQ-hanketta (www.promeq.fi ).

Tule kuulemaan New Start Finland! -osahankkeessa ja piloteissa saatuja kokemuksia!

Paikka: Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus, Tietoteknia-rakennus, auditorio, Savilahdentie 6, Kuopio,

Ohjelma ja ilmoittautuminen

Lisätiedot: projektipäällikkö Maija Hartikainen, maija.hartikainen@uef.fi  

09.30–15.30

Terveysalan ammatillinen osaaminen ja kielitaito -seminaari, Turku

Tilaisuuden pääteemoja ovat maahanmuuttajasairaanhoitajien moduulirakenteinen täydennyskoulutus sekä sairaanhoitajaopiskelijoiden ammatillinen suomen kielen taito ja sen kehittyminen. Seminaarissa kuullaan sekä asiantuntijoiden että maahanmuuttajasairaanhoitajien ja -opiskelijoiden puheenvuoroja.

Koulutuksen järjestää Urareitit-hanke.

Paikka: Turun ammattikorkeakoulu, Lemminkäisenkatu 30, auditorio Lemminkäinen

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen HAMK:n nettisivulla http://www.hamk.fi/tyoelamalle/hankkeet/urareitti/tapahtumat/Sivut/default.aspx

Lisätietoja seminaarista: Tiina Hirard, 044 9074992, etunimi.sukunimi@turkuamk.fi

tiistai 12.12.

09.00–14.30

Mahtavalla matkalla – Maahan muuttaneet tuetusti oppisopimukseen -seminaari, Helsinki

Seminaarissa kullaan aamupäivän aikana opiskelijoiden ja asiantuntijoiden alustuksia. Iltapäivällä on mahdollisuus osallistua toiminnallisiin työpajoihin, joiden aiheina ovat muun muassa opiskelijan näkökulma, kielitietoinen ohjaus, opiskelijan tuki ja digityövälineet opettamisen tukena.

Ohjelman avaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja puhumassa ovat myös Suomen Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu, työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Annika Forsander ja Stadin aikuisopiston ja Omnian opiskelijoita. Tilaisuuden juontaa Tampereen seudun ammattiopisto Tredun maahanmuuttajakoulutuksen koulutusalajohtaja Regina Blom.

Paikka: Stadin aikuisopiston auditoriossa, Teollisuuskatu 23 ovi A1.

Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 4.12.2017.

Linkki ilmoittautumiseen.

12.00

Suomen venäjänkieliset: tässä ja nyt -seminaari, Helsinki

Cultura-säätiön seminaarissa esitellään isoa ja kasvavaa kielivähemmistöä tilastojen ja tutkimusten kautta sekä kerrotaan, miltä näyttää Suomen venäjänkielinen järjestökenttä. Seminaarin tavoitteena on täydentää selvitystä varten koottuja tietoja osallistujien asiantuntemuksella ja keskustella yhdessä siitä, mitä toimia Suomessa tarvitaan toimivan moninaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamiseen. Seminaari on suunnattu kotouttamisasioiden parissa työskenteleville tutkijoille, päättäjille, virkamiehille, sekä muille alan toimijoille.

Paikka: Yhdistystalon auditorio, Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki.

Sitovat ilmoittautumiset 8.12.2017 mennessä. Osanottajat hyväksytään seminaariin ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan mahtuu 60 ensimmäistä.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen.
 

12.20–16.00

Maahanmuuttajien osaamisen tunnistaminen -seminaari

Seminaari järjestetään osana MOTTO-hanketta, jolla kehitetään oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden oppisopimuskoulutusta ja työssäoppimista (OKM, 2017).

Paikka: Savon ammatti- ja aikuisopisto, Presidentinkatu 1 (pääovi, H1), auditorio, KUOPIO

Ohjelma ja ilmoittautuminen

keskiviikko 13.12.

09.00–12.00

Avoin luento: Polarisaatiomalli pähkinänkuoressa, Helsinki

Hollantilainen polarisaatioasiantuntija Bart Brandsma vierailee Suomessa joulukuussa. Helsingin kaupungin osallisuus ja neuvonta -yksikkö järjestää vierailun aikana kaikille avoimen polarisaatioaiheisen luennon. Luento on englanniksi.

Paikka: Porthania PII (135), Yliopistonkatu 3.

Ilmoittaudu tilaisuuteen 4.12.2017 mennessä.

Linkki ilmoittautumiseen.

09.00–16.00

Pakolaisten mielenterveyden hyvinvointia tukeva kotouttaminen kunnissa -koulutus, Vaasa

Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke toteuttaa koulutuksen yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksen kanssa ja koulutuksen kohderyhmänä ovat kuntien työntekijät, jotka kohtaavat työssään pakolaisia. Koulutukseen osallistuvilla oletetaan olevan perustiedot mielenterveyden hoitamisesta sekä pakolaisten kanssa työskentelystä.

Koulutuksella vahvistetaan kuntatyöntekijöiden osaamista mielenterveyden hyvinvoinnin tukemisessa, mielenterveysongelmien ja traumojen tunnistamisessa, hoidon tarpeen arvioinnissa ja hoitoon ohjauksessa sekä monialaisen yhteistyön järjestämisessä kuntatasolla.

Koulutus on työpajatyyppistä, kestoltaan yhden työpäivän ja se järjestetään usealla eri paikkakunnalla, Vaasassa 13.12.2017. Koulutus on maksuton.

Paikka: Hovioikeudenpuistikko16, 65100 Vaasa

Ilmoittautuminen Vaasan koulutukseen

 

 

10.00–16.00

Nuorten ääni kuuluviin -konferenssi Turussa

Muuttoliikkeen ja etnisyystutkimuksen konferenssin teemana ovat tänä vuonna nuoret. Konferenssin järjestävät Siirtolaisuusinstituutti ja Globaalinuoret ry. Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille.

Paikka: Turun kristillinen opisto, Lustokatu 7, Turku.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumisohjeet osoitteessa: http://www.migrationinstitute.fi/fi/news/nuorten-aani-kuuluviin

torstai 14.12.

08.30–16.00

Yhteisöt kotouttajana -työpaja

Mitä kotouttamisen saralla tapahtuu ja millaista kotouttamista tukevaa toimintaa Seinäjoella ja Etelä-pohjanmaalla on? Millaisilla keinoilla kotouttamistoimintaa voisi kehittää ja organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä lisätä? Muun muassa näihin kysymyksiin haetaan vastausta Kotiseutu Kotoisaksi -hankkeen, Kotona Suomessa -hankkeen ja Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin järjestämässä Yhteisöt kotouttajana -työpajassa.

Ilmoittautumiset perjantaihin 8.12.2017 mennessä Tästä. Rajoitettu osallistujamäärä.

Työpaja on suunnattu maahanmuuttajien, monikulttuurisuuden ja kotouttamisen parissa toimiville ammattilaisille ja organisaatioille.

Tutustu päivän ohjelmaan Tästä
Tilaisuuteen on ennakkotehtävä, tutustu siihen Tästä.

Lisätiedot:

Tuomas Männistö
Projektikoordinaattori, Kotiseutu kotoisaksi -hanke
Etelä-Pohjanmaan nuorisoseurat
044-231 7299
tuomas.mannisto(at)nuorisoseurat.fi

09.00–16.00

Utbildning om kommunala integrationsfrämjande insatser som stöder flyktingars psykiska välbefinnande, Vasa

Sylvia-projektet vid arbets- och näringsministeriet genomför i samarbete med Rehabiliteringscentret för tortyroffer (Kidutettujen kuntoutuskeskus) vid Diakonissanstalten i Helsingfors en utbildning vars målgrupp är sådan social- och hälsovårdspersonal som möter flyktingar i sitt arbete.

De som deltar i utbildningen förväntas ha baskunskaper om psykisk hälsovård och arbete med flyktingar.

Genom utbildningen stärks kommunanställdas kompetens när det gäller att stödja psykiskt välbefinnande, identifiera psykiska hälsoproblem och trauman, bedöma vårdbehov och hänvisa till vård samt när det gäller att ordna sektorsövergripande samarbete på kommunnivå.

Utbildningen är av workshoptyp, pågår en arbetsdag och ordnas på flera olika orter, i Vasa den 14 december 2017. Utbildningen är gratis.

Plats: Hovrättsesplanaden 16, 65100 Vasa

Anmälan till utbildningen i Vasa

 

tiistai 19.12.

12.00–16.00

Yhdessä olemme enemmän! Kotoutumisen kokemuksia & käytäntöjä

Paikka: Pakkahuone, Rantakatu 2, Joensuu

Puheenvuoroja mm:

"Tervehdys", Joensuun kaupunki

"Starttivoimaa kotoutumiseen", Suomen Punainen Risti

"Kyläläiset ja maahan muuttaneet yhdessä", Maaseudun Sivistysliitto. Kotoverkostoja maaseutualueille -hanke

"Maahanmuuttajien osallisuuden eri muodot", Kotona Suomessa -hanke

"Case Taalintehdas: Kun kylä sai uusia asukkaita". Koko kylä kotouttaa

"Turvallisuus ja hyvinvointi maahanmuuttajien näkökulmasta. Teoriasta hyviin käytäntöihin."
 

Työpajoja joista ideoita kotiin viemisiksi…

Ohjelma ja ilmoittautuminen

Lisätietoja: piia.jounila@punainenristi.fi