Koulutukset ja tapahtumat

Kotouttamisen osaamiskeskus järjestää koulutustilaisuuksia ja osallistuu erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla julkaistaan lisätietoja osaamiskeskuksen koulutuksista ja tapahtumista sekä tietoa yhteistyökumppanien ja sidosryhmien tapahtumista. Lisäksi sivujen kautta voi ilmoittautua moniin tapahtumiin. Kotona Suomessa -hankkeen aluekoordinaattorit kokoavat tapahtumakalenteriin myös alueellisia tapahtumia ja koulutuksia.

Osa kotouttamisen osaamiskeskuksen ja Kotona Suomessa -hankkeen tilaisuuksista taltioidaan myöhempää katselua varten. Tapahtumatallenteet ovat katsottavissa kotouttamisen osaamiskeskuksen YouTube-kanavalla. Tallenteet julkaistaan vain esiintyjien luvalla.

Kotouttamisen osaamiskeskus SlideSharessa

Kotouttamisen osaamiskeskus YouTubessa

Tarjoa tapahtumaa julkaistavaksi sivuilla

Voit tarjota kotouttamiseen tai pakolaisten vastaanottoon liittyvää tapahtumaa tai koulutusta julkaistavaksi kotouttaminen.fi:n tapahtumasivuilla. Julkaisusta päättää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Otathan huomioon sivuston kohderyhmän, kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat, kun tarjoat tapahtumaa julkaistavaksi.

Lähetä vinkki tapahtumasta osoitteeseen: kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi.

Koulutukset ja tapahtumat

Hyvät väestösuhteet maahanmuuttajien kotoutumisen tukena Pudasjärvellä

Hyvät väestösuhteet maahanmuuttajien kotoutumisen tukena Pudasjärvellä -seminaarissa käsitellään eri väestöryhmien välisiä suhteita ja niiden vaikutusta maahanmuuttajien kotoutumiseen. Väestösuhteiden tarkastelua lähestytään neljän osa-alueen kautta: asenteet, turvallisuus, vuorovaikutus ja osallistuminen. Tilaisuuden järjestää yhteistyössä Pudasjärven kaupungin kanssa ELY-keskuksen Kotona Suomessa -hanke. Tilaisuus on suunnattu päättäjille, kuntien ja muiden viranomaisten, 3. sektorin ja elinkeinoelämän edustajille sekä aiheesta kiinnostuneille tahoille.

Paikka: Pudasjärven kaupungintalon valtuustosali Otava, Varsitie 7, Pudasjärvi

 

Seminaarin ohjelma

 

Ilmoittautumislinkki seminaariin

Kulttuuritietoinen osaaminen asiakastyössä -koulutus Mikkelissä

Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke ja Turun yliopiston Brahea-keskus järjestävät koulutuskiertueen kulttuuritietoisesta osaamisesta asiakastyössä. Maksuton koulutus on suunnattu pakolaistaustaisia asiakkaita työssään kohtaaville kuntien työntekijöille. Koulutuksessa käsitellään kieleen, kulttuuritaustaan ja uskontoon liittyviä kysymyksiä käytännönläheisesti dialogisella työpajatyöskentelyllä ja asiantuntijoiden alustuksin. Koulutus antaa myös valmiuksia tulkkiavusteiseen työhön ja moniammatillisissa verkostoissa toimimiseen.

Paikka: Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, 50100 Mikkeli

Mikkelin koulutuksen ohjelma

Lue lisää koulutuksesta.

Tutustu ennakkotehtävään.

Voimaa vertaisista: Työelämävalmiuksien kehittäminen työttömien ja maahanmuuttajien ohjatussa ryhmätoiminnassa -seminaari Turussa ja verkossa

Digiolkkarista työelämään -hankkeen loppuseminaarin ohjelmassa mm. julkaistaan hankkeen julkaisu, kuullaan ryhmiin osallistuneiden kokemuksia, kuullaan puheenvuorot työmarkinoiden tilanteesta ja muutoksista varttuneiden ja maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden näkökulmasta sekä järjestösektorin työllistämisestä. Digiolkkarista työelämään on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama 6Aika-työllistämishanke, jota hallinnoi Turun ammattikorkeakoulu.

Tilaisuutta on mahdollisuus seurata verkon välityksellä suorana missä vain. Mikäli ilmoitat osallistuvasi tilaisuuteen etänä, sinulle lähetetään linkki materiaaleineen ennen tilaisuuden alkua. Esitys materiaaleineen tallennetaan seuraaville sivuille:

Turku: facebook.com/digiolkkaristatyoelamaan
Helsinki: jypot.wordpress.com

Paikka: ICT-City, luentosali Alpha, Joukahaisenkatu 3, Turku.

Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet hankkeen verkkosivuilla.

Lisätietoja antavat:

Maija-Liisa Aronpää, s-posti [email protected], puh. 044 907 4540, Pekka Stenfors, s-posti [email protected], puh. 040 355 0537 ja Pia Sahonen, s-posit [email protected], puh 040 552 2742

 

Hyvät väestösuhteet maahanmuuttajien kotoutumisen tukena Oulussa

Hyvät väestösuhteet maahanmuuttajien kotoutumisen tukena Oulussa -seminaarissa käsitellään eri väestöryhmien välisiä suhteita ja niiden vaikutusta maahanmuuttajien kotoutumiseen. Väestösuhteiden tarkastelua lähestytään neljän osa-alueen kautta: asenteet, turvallisuus, vuorovaikutus ja osallistuminen. Tilaisuuden järjestää yhteistyössä Pudasjärven kaupungin kanssa ELY-keskuksen Kotona Suomessa -hanke. Tilaisuus on suunnattu päättäjille, kuntien ja muiden viranomaisten, 3. sektorin ja elinkeinoelämän edustajille sekä aiheesta kiinnostuneille tahoille.

 

Paikka: Oulun kaupungintalo, valtuustosali

 

Seminaarin ohjelma

 

Ilmoittautuminen seminaariin

Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen -hankkeen aloitusseminaari

Kaakkois-Suomen ELY -keskuksen hallinnoiman POKE-hankkeen aloitusseminaari järjestetään Tiistaina 4.12.2018 klo 13:00-15:30 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa osoitteessa Salpausselänkatu 22, Kouvola.

Ohjelmassa on hankkeen esittely sekä ajankohtaisia puhujavieraita.

Lisätiedot:

Hankesihteeri Raisa Mänttäri, POKE-hanke, 0295 029 207, [email protected]

Kulttuuritietoinen osaaminen asiakastyössä -koulutus Rovaniemellä

Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke ja Turun yliopiston Brahea-keskus järjestävät koulutuskiertueen kulttuuritietoisesta osaamisesta asiakastyössä. Maksuton koulutus on suunnattu pakolaistaustaisia asiakkaita työssään kohtaaville kuntien työntekijöille. Koulutuksessa käsitellään kieleen, kulttuuritaustaan ja uskontoon liittyviä kysymyksiä käytännönläheisesti dialogisella työpajatyöskentelyllä ja asiantuntijoiden alustuksin. Koulutus antaa myös valmiuksia tulkkiavusteiseen työhön ja moniammatillisissa verkostoissa toimimiseen.

Paikka: Lapin ELY-keskus, Hallituskatu 3 B, Rovaniemi

Ilmoittaudu koulutukseen.

Lue lisää koulutuksesta.

Tutustu ennakkotehtävään.

Istu mun viereen - Keskustelua osallisuudesta ja toimivista väestösuhteista

Mitä vaikuttamismahdollisuuksia ja osallistumisen kanavia meillä on Pirkanmaalla, mitä voisimme parantaa? Kenen ääni kuuluu ja kuinka kauas? Mitä keinoja meillä on väestösuhteiden edistämiseksi? Tule kuuntelemaan toimijoiden esittelyitä ja osallistumaan kaikille yhteisiin teemakeskusteluihin!

Paikka: Monitoimitalo 13 (Wivi Lönn), Satakunnankatu 13 Tampere (käynti Pellavatehtaankadulta)

Tapahtuma on suunnattu maahan muuttaneiden ja kotoutujien kanssa työskenteleville järjestötoimijoille, kouluttajille ja viranomaisille. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Kotona Suomessa -hanke, DIDAR ja Against Hate -hanke. 

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille maahanmuutto- ja kotouttamistyötä tekeville sekä siitä kiinnostuneille tahoille. Ilmoittautuminen 3.12. klo 16 mennessä (Webropol) 

Lisätietoja:
Hanna Wallenius/Kotona Suomessa: [email protected]
 

Lue lisää koulutuksesta

Mielenterveystaitoja kotouttamistyön tueksi - koulutus Porissa

Kotona Suomessa -hanke järjestää yhteistyössä Porin kaupungin ja SPR:n Satakunnan piirin kanssa koulutuksen mielenterveystaidoista. Koulutus on suunnattu työssään maahanmuuttajia kohtaaville eri alojen ammattilaisille. Koulutuksen tavoitteena on, että asiantuntijat osaavat tunnistaa työikäisten maahanmuuttajien, erityisesti pakolaistaustaisten, työ- ja toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä, psyykkisiä tekijöitä ja erilaisia traumoja sekä osaavat ohjata heitä tarvittaviin palveluihin ja tukea koulutuksessa ja työssä pärjäämisessä.

Koulutuspaikka: Original Sokos Hotel Vaakuna, kokoustila Kallela, Gallen-Kallelankatu 7, Pori.

Ohjelma kokonaisuudessaan

Ilmoittautuminen viimeistään 30.11.2018 klo 16 (webropol)

Lisätietoja: aluekoordinaattori Päivi Ruotsala. sähköposti [email protected]

Tervetuloa!

 

 
Kotoutumisentukena.fi-julkaisuseminaari

Kotoutumisetukena.fi on kotoutumista tukevien toimijoiden yhteisö. Palvelu vahvistaa kotoutumista tukevan työn koordinaatiota, toimijoiden välistä dialogia ja alueellista yhteistyötä.
 
Aika: keskiviikko 12.12.2018 klo 8.30–13.00
Paikka: Eurooppasali, Kamppi (Malminkatu 16, Helsinki)

Tilaisuus on täynnä.

Tilaisuus on samalla Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Järjestöistä voimaa kotoutumiseen -hankkeen (5/2017–1/2019) loppuseminaari. 
    
Ohjelma:
 
08:30 Aamiainen
Videotervehdys: Dialogisuus monialaisessa ja -toimijaisessa  kehittämistyössä sekä yhteisen oppimisprosessin merkitys
Olli-Pekka Heinonen, pääjohtaja, Opetushallitus

Sosiokulttuurisen innostamisen viitekehys kotoutumista tukevassa työssä
Leena Kurki, dosentti

Kokeiltaisiinko yhdessä? - ajatuksia kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyöstä kotoutumisen edistämisessä
Terhi Joensuu, maahanmuuttokoordinaattori, Karkkilan kaupunki

Laadulliset järjestöyhteistyön kehittämisprosessit kuntien tukena,  tuloksia ja oppimista
Milla Mäkilä, projektipäällikkö, Järjestöistä voimaa kotoutumiseen
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 

Videotervehdys: Kotoutuminen tapahtuu kunnissa. Kotouttamisesta on vaikea saada kokonaiskuvaa. Mitä pitäisi tehdä?
Pasi Saukkonen, erikoistutkija, Helsingin kaupunki

Järjestöyhteistyökumppanin huomioita hankkeen kehittämistyöstä ja tuloksista
Hanna Rantala, suunnittelija, Suomen Pakolaisapu ry

Kotoutumisentukena.fi -verkkopalvelun demo
Ulla Lehtonen, projektisuunnittelija, Järjestöistä voimaa kotoutumiseen, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja  ympäristökeskus 

Videotervehdys: Tulevaisuuden trendit: kumppanuusrakenne kotoutumisen tukena
Sonja Hämäläinen, maahanmuuttojohtaja, työ- ja elinkeinoministeriö

Kommenttipuheenvuoro: Jaana Suokonautio, maahanmuuttopäällikkö, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

12:00 Lounas
13:00 Tilaisuus päättyy 
 
Lisätietoja:
Milla Mäkilä, Järjestöistä voimaa kotoutumiseen -hankkeen projektipäällikkö [email protected], puh. 0295 021 060
   
  
  
    
     
      
   

 

Kulttuuritietoinen osaaminen asiakastyössä -koulutus Kouvolassa

Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke ja Turun yliopiston Brahea-keskus järjestävät koulutuskiertueen kulttuuritietoisesta osaamisesta asiakastyössä. Maksuton koulutus on suunnattu pakolaistaustaisia asiakkaita työssään kohtaaville kuntien työntekijöille. Koulutuksessa käsitellään kieleen, kulttuuritaustaan ja uskontoon liittyviä kysymyksiä käytännönläheisesti dialogisella työpajatyöskentelyllä ja asiantuntijoiden alustuksin. Koulutus antaa myös valmiuksia tulkkiavusteiseen työhön ja moniammatillisissa verkostoissa toimimiseen.

Paikka: Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Salpausselänkatu 22, 45100 Kouvola

Ilmoittaudu koulutukseen.

Lue lisää koulutuksesta.

Tutustu ennakkotehtävään.

Opin portailla Satakunnassa -hankkeen loppuseminaari Porissa

Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoiman Opin portailla Satakunnassa -hankkeen (ESR) loppuseminaarissa mm. esitellään hankkeen tuotteita, kuullaan opiskelijoiden tarinoita matkan varrelta ja puheenvuoro kieli- ja kulttuuritietoisesta opetuksesta. Hankkeen (2016-18) tavoitteena on ollut edistää maahanmuuttajien koulutukseen hakeutumista ja ennaltaehkäistä nuorten koulutusuralta syrjäytymistä koulutusten siirtymävaiheessa.

Paikka: Martintalo, Metsämiehenkatu 2, Pori

Ohjelma kokonaisuudessaan (pdf)

Lisätiedot ja ilmoittautuminen seminaariin 4.12.2018 mennessä: Anu Halonen, sähköposti: [email protected]

 

Kulttuuritietoinen osaaminen asiakastyössä -koulutus Joensuussa

Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke ja Turun yliopiston Brahea-keskus järjestävät koulutuskiertueen kulttuuritietoisesta osaamisesta asiakastyössä. Maksuton koulutus on suunnattu pakolaistaustaisia asiakkaita työssään kohtaaville kuntien työntekijöille. Koulutuksessa käsitellään kieleen, kulttuuritaustaan ja uskontoon liittyviä kysymyksiä käytännönläheisesti dialogisella työpajatyöskentelyllä ja asiantuntijoiden alustuksin. Koulutus antaa myös valmiuksia tulkkiavusteiseen työhön ja moniammatillisissa verkostoissa toimimiseen.

Paikka: Itä-Suomen yliopisto, Yliopistokatu 2, 80100 Joensuu

Ilmoittaudu koulutukseen.

Lue lisää koulutuksesta.

Tutustu ennakkotehtävään.

to 13.12.2018–
pe 14.12.2018
Rasism, inkludering och förebyggande perspektiv och metoder i skolan -konferens i Helsingfors (ruotsinkielinen tilaisuus)

Projektet Stig in arrangerar en konferens över rasism, inkludering och förebyggande perspektiv och metoder i skolan. Risken för utestängning av nyanlända minskar och möjligheterna till inkludering ökar om det mottagande samhället värnar om goda etniska relationer. Teman för dagarna bl.a.: Hur känns rasism när man är ung? Rebecka Holm, som 14-åring skrev Rebecka en mycket uppmärksammad insändare i HBL. Nu är hon 20, studerar juridik i Uppsala och talar om sina minnen. Vardagsrasism, vithetsnormen och skolan - interaktiv föreläsning med exempel från Mångkulturellt centrums utbildningsinsatser för att stödja skolans arbete mot rasism: Anja Norell, Mångkulturellt centrum - MKC Botkyrka. Hur är förhållandet mellan olika etniska grupper i Helsingfors och Finland idag? Karin Creutz, forskare, Helsingfors universitet. Programmet "Enligt Mig, Enligt Dig" i Helsingfors stad: Anneli Portman, pol.dr. expert. Towards an antiracist pedagogy: Antiracism education in and out of schools: Alemanji Aminkeng Atabong, Ph.D., University of Helsinki.

Programmet

Anmälan senast 7.12.2018 (e-lomake)

Tid: Torsdag 13.12. 2018 kl. 12–16 och fredag 14.12 2018 kl. 8.30–13

Plats: Festsalen, Grundskolan Norsen, Unionsgatan 2, Helsingfors.

Mera information: projektledare Linda Ahlbäck, tel 050 383 3837 och innehållsansvarige Robert Runeberg, tel 050 588 3003, e-post [email protected].

to 13.12.2018–
pe 14.12.2018
Rasism, inkludering och förebyggande perspektiv och metoder i skolan -konferens i Helsingfors (ruotsinkielinen tilaisuus)

Projektet Stig in arrangerar en konferens över rasism, inkludering och förebyggande perspektiv och metoder i skolan. Risken för utestängning av nyanlända minskar och möjligheterna till inkludering ökar om det mottagande samhället värnar om goda etniska relationer. Teman för dagarna bl.a.: Hur känns rasism när man är ung? Rebecka Holm, som 14-åring skrev Rebecka en mycket uppmärksammad insändare i HBL. Nu är hon 20, studerar juridik i Uppsala och talar om sina minnen. Vardagsrasism, vithetsnormen och skolan - interaktiv föreläsning med exempel från Mångkulturellt centrums utbildningsinsatser för att stödja skolans arbete mot rasism: Anja Norell, Mångkulturellt centrum - MKC Botkyrka. Hur är förhållandet mellan olika etniska grupper i Helsingfors och Finland idag? Karin Creutz, forskare, Helsingfors universitet. Programmet "Enligt Mig, Enligt Dig" i Helsingfors stad: Anneli Portman, pol.dr. expert. Towards an antiracist pedagogy: Antiracism education in and out of schools: Alemanji Aminkeng Atabong, Ph.D., University of Helsinki.

Programmet

Anmälan senast 7.12.2018 (e-lomake)

Tid: Torsdag 13.12. 2018 kl. 12–16 och fredag 14.12 2018 kl. 8.30–13

Plats: Festsalen, Grundskolan Norsen, Unionsgatan 2, Helsingfors.

Mera information: projektledare Linda Ahlbäck, tel 050 383 3837 och innehållsansvarige Robert Runeberg, tel 050 588 3003, e-post [email protected].

Kulttuuritietoinen osaaminen asiakastyössä -koulutus Hämeenlinnassa

Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hanke ja Turun yliopiston Brahea-keskus järjestävät koulutuskiertueen kulttuuritietoisesta osaamisesta asiakastyössä. Maksuton koulutus on suunnattu pakolaistaustaisia asiakkaita työssään kohtaaville kuntien työntekijöille. Koulutuksessa käsitellään kieleen, kulttuuritaustaan ja uskontoon liittyviä kysymyksiä käytännönläheisesti dialogisella työpajatyöskentelyllä ja asiantuntijoiden alustuksin. Koulutus antaa myös valmiuksia tulkkiavusteiseen työhön ja moniammatillisissa verkostoissa toimimiseen.

Paikka: Hämeenlinna. Koulutuksen tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Ilmoittaudu koulutukseen. (Ilmoittautuminen päättyy 7.12.)

Lue lisää koulutuksesta.

Tutustu ennakkotehtävään.

Kysy kotouttamisesta -asiantuntijat vastaavat -webinaari

Kotona Suomessa -hankkeen ja kotouttamisen osaamiskeskuksen webinaarisarjan joulukuun teemana on Kysy kotouttamisesta -asiantuntijat vastaavat.

Kyseessä on webinaari ja sitä voi seurata omalta koneelta paikasta riippumatta.

Aika: 14.12.2018 klo 9-11

Ennakkokysymyksiä asiantuntijoille on voinut  jättää 3.12.2018 asti.

Ilmoittaudu seuraamaan webinaaria 12.12.2018 mennessä. Ilmoittautuneille välitetään sähköpostiin päivää ennen tilaisuutta verkko-osoite, josta pääset katsomaan webinaaria sekä osallistumaan keskusteluun viestiseinän kautta.

Webinaarin ohjelma (PDF)

Ilmoittautuminen