Koulutukset ja tapahtumat

Kotouttamisen osaamiskeskus järjestää koulutustilaisuuksia ja osallistuu erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla julkaistaan lisätietoja osaamiskeskuksen koulutuksista ja tapahtumista sekä tietoa yhteistyökumppanien ja sidosryhmien tapahtumista. Lisäksi sivujen kautta voi ilmoittautua moniin tapahtumiin. Kotona Suomessa -hankkeen aluekoordinaattorit kokoavat tapahtumakalenteriin myös alueellisia tapahtumia ja koulutuksia.

Osa kotouttamisen osaamiskeskuksen ja Kotona Suomessa -hankkeen tilaisuuksista taltioidaan myöhempää katselua varten. Tapahtumatallenteet ovat katsottavissa kotouttamisen osaamiskeskuksen YouTube-kanavalla. Tallenteet julkaistaan vain esiintyjien luvalla.

Kotouttamisen osaamiskeskus SlideSharessa

Kotouttamisen osaamiskeskus YouTubessa

Tarjoa tapahtumaa julkaistavaksi sivuilla

Voit tarjota kotouttamiseen tai pakolaisten vastaanottoon liittyvää tapahtumaa tai koulutusta julkaistavaksi kotouttaminen.fi:n tapahtumasivuilla. Julkaisusta päättää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Otathan huomioon sivuston kohderyhmän, kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat, kun tarjoat tapahtumaa julkaistavaksi.

Lähetä vinkki tapahtumasta osoitteeseen: kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi.

Koulutukset ja tapahtumat

MONET-seminaari: Hyvinvoiva kotoutuja – työkaluja, tutkimusta ja näkökulmia

Aika: 6.5.2019 klo 8.30-16.00

Paikka: THL, Mannerheimintie 166

Yhteyshenkilö: Rekar Abdulhamed, [email protected]

Ilmoittautuminen Monet-seminaariin 

Monet-seminaarin 6.5.2019 ohjelma

Koulutus maahanmuuttajien kielitaidon arvioinnista, Hämeenlinna

Tilaisuuden aamupäivän osuudessa pohditaan kielitaidon arvioinnin merkitystä eri osapuolien kannalta sekä arvioinnin ajoittumista ja erilaisia toteuttamistapoja. Iltapäivällä arvioidaan puhe- ja tekstinäytteitä ja tarkastellaan ymmärtämisen taitoja mittaavia tehtäviä.

Koulutuksen järjestävät Kotona Suomessa -hanke, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Hämeen ELY-keskus. Tilaisuus on suunnattu Kanta-Hämeen alueen oppilaitosten S2-opettajille ja muulle henkilöstölle sekä muille alueella maahanmuuttajien kotoutumisen parissa työskenteleville ammattilaisille.

Maahanmuuttajien kielitaidon arviointikoulutuksen kutsu, ohjelma ja ilmoittautuminen

 

Luomme yhdesssä perustaa maakunnallisille maahanmuuttajien palveluille -tilaisuus, Pori

Tilaisuus on jälkimmäinen kevään aikana Satakunnassa järjestettävistä tilaisuuksista, joiden aiheena on maakunnallinen yhteistyö maahanmuuttajien palveluissa. Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat maahanmuuttajien parissa työskentelevät kuntien eri hallinnonalojen ja TE-palvelujen ammattilaiset, palvelujen tuottajat sekä kolmannen sektorin toimijat. Toukokuun tilaisuudessa luodaan yhdessä perustaa maakunnallisille maahanmuuttajien palveluille. Tampereen ja Turun malleista paikalliset asiantuntijat tulevat kertoamaan yhteistyöstä kuntien ja työvoimapalveluluiden välillä ja miten kunnallista koordinaatiota hoidetaan maahanmuuttoasioissa.

Aika: 8.5.2019 klo 12.00-15.30

Paikka: Liisanpuiston auditorio, Liisankatu 20, Pori

Ohjelma ja ilmoittautuminen 29.4.2019 mennessä (satakunta2019)

Lisätietoja antavat Satakunto-hankkeen projektisuunnittelijat Minna Viinamäki puh. 044 701 0049 ja Tuija Kallio puh. 044 701 0050

Polarisaatio ja hyvät väestösuhteet

Miten polarisaatio vaikuttaa väestösuhteisiin ja maahan muuttaneiden ihmisten kotoutumiseen? Millä keinoin voimme toimia polarisoitumista hillitsevällä tavalla ja edistää toimivia väestösuhteita työssä?  Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoima Kotona Suomessa –hanke järjestää yhteistyössä Koneen säätiön depolarize.fi-hankkeen sekä Itä-Suomen Etnisten suhteiden neuvottelukunta / ETNOn  kanssa päivän koulutuksen, jossa paneudutaan yllä oleviin kysymyksiin sekä teoreettisesti että hyvin käytännönläheisellä tavalla.

Koulutus perustuu hollantilaisen polarisaatioteoreetikko Bart Brandsman materiaaliin ja koulutuspohjaan. Tilaisuuden pääkielinä on suomi ja tarjotaan myös mahdollisuus osallistua englanninkieliseen työpajaan.

Koulutus on suunnattu Itä-Suomen päättäjille ja asukkaille, kuntien ja muiden viranomaisten kotouttamistyötä tekeville sekä 3. sektorin edustajille. Tilaisuus on osallistujille maksuton. Paikkoja on rajoitettu.

Aika: 9.5.2019, klo 9 - 16 (aamiainen ja ilmoittautuminen klo 8.15 alkaen)

Paikka: Original Sokos Hotel Puijonsarvi, kokoussali Puikkari, Minna Canthin katu 16, 70100 Kuopio

Ilmoittautuminen 30.4.2019 mennessä: Polarisaation ja hyvät väestösuhteet -koulutukseen

Päivitetty ohjelma koulutukseen Polarisaatio ja hyvät väestösuhteet

Koulutus maahanmuuttajien kielitaidon arvioinnista, Lahti

Tilaisuuden aamupäivän osuudessa pohditaan kielitaidon arvioinnin merkitystä eri osapuolien kannalta sekä arvioinnin ajoittumista ja erilaisia toteuttamistapoja. Iltapäivällä arvioidaan puhe- ja tekstinäytteitä ja tarkastellaan ymmärtämisen taitoja mittaavia tehtäviä.

Koulutuksen järjestävät Kotona Suomessa –hanke, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Hämeen ELY-keskus. Tilaisuus on suunnattu Päijät-Hämeen alueen oppilaitosten S2-opettajille ja muulle henkilöstölle sekä muille alueella maahanmuuttajien kotoutumisen parissa työskenteleville ammattilaisille.

Tilaisuuden kutsu, ohjelma ja ilmoittautumislinkki.

MARJAT satoa - Miten tukea kotoutumista terveyden ja hyvinvoinnin keinoin? -seminaari Turussa

Seminaari on MARJAT-hankkeen päätösseminaari, jossa esitellään hankkeen tuloksia ja toimintaa. Myös hankkeen yhteistyökumppanit kertovat, millaista tukea hanke on tuonut kotouttavaan työhön.

MARJAT -hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista, terveyttä ja hyvinvointia sekä kehittää järjestöissä toimijoiden sekä ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamista. Hankkeen tavoitteena on maahanmuuttajien osallisuuden lisääminen, oman terveyden hallinnan ja palveluiden tarkoituksenmukaisen käytön lisääminen.

Seminaari on tarkoitettu maahanmuuttajien kanssa toimiville ja maahanmuuttajille sekä asiasta kiinnostuneille.

Ohjelma kokonaisuudessaan.

Paikka: Turun ammattikorkeakoulu, ICT-talo, Auditorio Delta, Joukahaisenkatu 3, Turku.

Ilmoittautuminen viimeistään 6.5.2019.

Lisätietoja: Anu Puodinketo-Wahlsten ja Anna Hallvar, s-posti: [email protected]

Yksintulleiden pakolaisnuorten perhe ja kotouminen -seminaari Turussa

Tervetuloa kuulemaan, mitä nuorille kuuluu oleskeluluvan saamisen jälkeen, kuinka perheestä erossaolo vaikuttaa nuorten kotoutumiseen ja millaisia ideoita viranomaisilla ja järjestöillä on nuorten tukemiseen. Seminaarin järjestävät Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke "Perheen erossaolo, maahanmuuttostatus ja arjen turvallisuus" ja Turun ensi- ja turvakoti.

Paikka: Siirtolaisuusinstituutti, Eerikinkatu 34, Turku.

Seminaarin Yksintulleiden pakolaisnuorten perhe ja kotoutuminen ohjelma kokonaisuudessaan.

Tiedustelut: Johanna Hiitola, puh. 040 671 2357, sähköposti: [email protected] 

Kunniaan liittyvä väkivalta: miten tunnistaa ja toimia?

DIDAR järjestää maksuttoman seminaarin kunniaan liittyvän väkivallan teemoista.

Paikka: Sammon keskuslukion auditorio, Uimalankatu 5, Tampere

Aika: 16.05.2019 klo 9-15.30

DIDARin seminaarin ohjelma ja sitovat ilmoittautumiset 10.5.2019 mennessä

 

IIRA - Maahanmuuttajien kotouttaminen maaseudulla -hankkeen päätösseminaari, Sastamala

Tervetuloa kuuntelemaan, mitä kansainvälisessä IIRA -hankkeessa on saatu aikaan! Hankkeessa on kerätty ideoita kotouttamiseen Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Itävallasta. Lisäksi on testattu eri tapoja verkostoitua ja kehittää kotouttamistyötä yhdessä. Seminaarissa on lisäksi asiantuntijapuheenvuoron vihapuheen kohtaamisesta. IIRA -hanke on 16 Leader-alueen yhteinen hanke, jossa on osallistujia Suomen lisäksi Itävallasta, Saksasta ja Ruotsista. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa kansainvälinen verkosto kotouttamisen osaajista maaseudulla ja auttaa heitä kehittämään työtänsä.

Seminaarin ohjelma kokonaisuudessaan.

Paikka: Ellivuori Resort, Ellivuorentie 131, Sastamala

Ilmoittautuminen 3.5.2019 mennessä.

Lisätietoja: kehittämissuunnittelija Eeva Arpala, s-posti [email protected]

Seminaari ja työpaja: Maahanmuuttajat sote-järjestöissä – kuinka helpottaa osallistumista?

Aika: 21.5.2019 klo 9-15.30

Paikka: Kuntoutussäätiö, Pakarituvantie 4, 00410 Helsinki

Seminaarissa pureudutaan maahanmuuttajien tuen tarpeeseen ja osallistumisen esteisiin sekä etsitään yhdessä keinoja, joilla heidän osallisuuttaan sote-järjestöissä voidaan parantaa. Luvassa on kokemusten vaihtoa ja yhteistä ideointia sekä runsaasti tuoretta tutkimustietoa ja käytännön vinkkejä.

Seminaari on suunnattu eri sairausryhmiä edustaville järjestöille, maahanmuuttajille sekä heidän parissaan työskenteleville henkilöille ja järjestöille. 

Seminaaripäivä on maksuton ja sisältää kahvin ja lounaan.

Tilaisuus on pääosin suomenkielinen, mutta yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja myös venäjäksi tai englanniksi. Kommentit tulkataan suomeksi.

Voit osallistua koko päivän ohjelmaan tai pelkästään aamu- tai iltapäivään.

Paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautuminen 13.5.2019 mennessä.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja Maahanmuuttajat sote-järjestöissä -seminaarista.

 

 

Näkymättömät kansainväliset osaajat Suomessa - INTEGRA-hankkeen seminaari Jyväskylässä

Ennakoivatko yliopistot riittävästi yhteiskunnan ja väestörakenteen muutoksia? Tunnistavatko yliopistot yhteiskunnan näkymättömät ja piilotetut ulkomaiset osaajat ja heidän potentiaalinsa? Miten jatkuvan oppimisen toimintamalli vastaa korkeakoulutettujen tai korkeakoulukelpoisten maahanmuuttaneiden osaamisen jatkuvan kehittämisen tarpeisiin?

Aika: 21.5.2019 klo 12-16

Paikka: Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto

Lisätietoa INTEGRA-hankkeen seminaarista 21.5.

YIB in Sport -seminaari

Aika: 21.5.2019 klo. 13.00-15.00

Paikka: Vantaan kaupungintalo, Valtuustosali, Asematie 7, 01300 Vantaa.

Mikä on liikunnan merkitys maahanmuuttajanuorten työllistymiseen ja koulutuspolkuun? Mitä toimijoita meillä Suomessa on ja mikä on Euroopan tilanne? Mm. näihin haetaan vastauksia ERASMUS + Sports rahoitteisessa hankkeessa Vantaalla.

Hanke on Suomessa ensimmäinen kunnalliselle liikuntatoimelle myönnetty isompi yhteistyöhanke suoraan Brysselistä.

 

 

Työkaluja kotouttavaan työhön - miten puhua sensitiivisistä asioista

Aika: 22.5.2019, klo 13.00 - 15.00

Paikka: Turku, Oulu, Kajaani ja Mikkeli

 

Kotona Suomessa -hanke järjestää koulutuksen, jonka tavoite on antaa työvälineitä ja tietoa kotoutumisen asiantuntijoille siihen, miten puhua erilaisista sensitiivistä asioista kotoutumiskoulutuksissa, erilaisissa ryhmätoiminnoissa ja muissa tilanteissa. Koulutuksessa käsiteltäviä teemoja ovat mm. tasa-arvo, seksuaalikasvatus, seksuaalivähemmistöt ja traumojen vaikutus toimintaan. Koulutus on suunnattu kotoutumiskoulutusten opettajille ja ohjaajille, kotouttavaa työtä tekeville asiantuntijoille ja työssään maahanmuuttajia kohtaaville.

Kouluttajat ovat Turussa ja tilaisuus toteutetaan muilla yllä mainituilla paikkakunnilla videoyhteyden välityksellä. Ilmoittautumisen yhteydessä voit halutessasi jättää jo etukäteen kysymyksiä kouluttajille ja järjestäjille.

 

Koulutuksen ohjelma

 

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 9.5.2019:

Ilmoittautuminen Työkaluja kotouttavaan työhön -koulutukseen Turussa

Ilmoittautuminen Työkaluja kotouttavaan työhön -koulutukseen Oulussa

Ilmoittautuminen Työkaluja kotouttavaan työhön -koulutukseen Kajaanissa

 

 

ti 28.5.2019–
ke 29.5.2019
Kuka hoitaa -seminaari Vantaalla

Uudenmaan ELY- keskuksen järjestämät koulutus- ja verkostopäivät yksintulleiden lasten ja nuorten kanssa työskenteleville sekä Pelastakaa Lapset ry:n Perhehoito kotouttaa! – Ilman huoltajaa maahan tulleiden lasten ja nuorten perhehoidon kehittäminen Suomessa -hankkeen loppuseminaari.

Aika: 28.-29.5.2019 klo 9.30-15.30

Paikka: Puistokulma, Talkootie 4, Vantaa

Lisätietoja Kuka hoitaa -seminaarista

ti 28.5.2019–
ke 29.5.2019
Kuka hoitaa -seminaari Vantaalla

Uudenmaan ELY- keskuksen järjestämät koulutus- ja verkostopäivät yksintulleiden lasten ja nuorten kanssa työskenteleville sekä Pelastakaa Lapset ry:n Perhehoito kotouttaa! – Ilman huoltajaa maahan tulleiden lasten ja nuorten perhehoidon kehittäminen Suomessa -hankkeen loppuseminaari.

Aika: 28.-29.5.2019 klo 9.30-15.30

Paikka: Puistokulma, Talkootie 4, Vantaa

Lisätietoja Kuka hoitaa -seminaarista

Integrating Immigrants into the Nordic Labour Markets

A new report produced by Nordregio for the Nordic Council of Ministers presents an overview of existing measures to integrate immigrants into the Nordic labour market including policy recommendations and outlines of best practice. The report will be presented at a launch event at the Ministry of Finance in Oslo on 29 May, and available online at www.nordregio.org after the launch.

Venue: Ministry of Finance, Auditorium R5, Akersgata 59, 0032 Oslo (Norway)

More information about the event Integrating Immigrants into the Nordic Labour Markets

Registration to Integrating Immigrants into the Nordic Labour Markets is open until 22 May.