Maahanmuuttajat Pirkanmaalla

Pirkanmaalla asui vuoden 2018 lopussa yhteensä 515 095 asukasta, joista 24 975 eli 4,8 % oli vieraskielisiä. Pirkanmaalla asuu noin 6,4 % kaikista Suomen vieraskielisistä. Koska osa maahanmuuttajista on saanut Suomen kansalaisuuden, vieraskielisten osuus kuvaa maahanmuuttajien määrää paremmin kuin ulkomaan kansalaisuus. Yleisimmät Pirkanmaalla puhutut vieraat kielet ovat venäjä, arabia, viro, persia ja englanti.


Pirkanmaalla maahanmuutto on keskittynyt Tampereelle ja Tampereen kehyskuntiin (Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Lempäälä), sekä Valkeakoskelle ja Sastamalaan. Vuoden 2018 lopussa Tampereen kaupungin 235 239 asukkaasta vieraskielisiä oli 18 030 eli 7,7 % kaikista Tampereen asukkaista.

Perhesyyt, työ tai opiskelu taustalla

Pirkanmaalle muutetaan niin perhesyistä kuin työn ja opiskelunkin perässä. Pirkanmaalla on kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita yhteensä neljässä korkeakoulussa (Tampereen yliopisto, Tampereen tekninen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken campus).

Pirkanmaalla on kokemusta myös humanitaarisesta maahanmuutosta. Kiintiöpakolaisia on otettu vastaan mm. Tampereella, Lempäälässä, Pirkkalassa ja Punkalaitumella, jossa toimii paljon kiitosta saanut Maahanmuuttajat maaseudun arjessa -hanke. Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia ja ryhmäkoteja toimii tällä hetkellä eri puolilla Pirkanmaata.

Neuvontaa ja ohjausta Pirkanmaalla

Tampereen kaupungin Maahanmuuttajainfo Mainio tarjoaa kaikille avointa ohjaus- ja neuvontapalvelua 16 eri kielellä. Tampereella toimii Talent Tampere -verkosto, joka edistää työnantajien ja kansainvälisten osaajien kohtaamista sekä selkeyttää ja koordinoi olemassa olevia palveluita.

Pirkanmaalla ja Tampereella monipuolista (kaksisuuntaista) kotoutumista edistävää toimintaa tarjoavat aktiiviset kolmannen sektorin toimijat kuten SPR, MLL, Setlementtiyhdistys Naapuri Ry, Setlementtinuorten Hämeen Piirin monikulttuurinen poikatyöyksikkö Kölvi, Tampereen evankelisluterilainen seurakunta ja Suomen Pakolaisapu (Järjestöhautomo ja Naapuruussovittelun keskus).

Tilastoja, toimintaa ja kotouttamishankkeita Pirkanmaalla

Lisätietoihin on koottu Pirkanmaalla ja valtakunnallisesti käynnissä olevia kotoutumista edistäviä hankkeita, järjestöjen ja seurakuntien toimintaa sekä Pirkanmaan maahanmuuttajatilastoja. Osana LAPE Pirkanmaan maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalveluiden kehittämistoimintaa on koottu monikulttuurinen työkalupakki lasten, nuorten ja perheiden palveluihin. Myös siihen löytyy linkki alta.

Lue lisää:

Listaus Pirkanmaan ja valtakunnallisista kotouttamishankkeista

Järjestöjen ja seurakuntien toimintoja Pirkanmaalla

Pirkanmaan maahanmuuttajatilastoja

Työkalupakki: maahanmuuttajataustaiset lapset, nuoret ja perheet