Maahanmuuttajat Pirkanmaalla

Pirkanmaalla asui vuoden 2017 lopussa yhteensä 512 081 asukasta, joista 24 007 eli 4,7 % oli vieraskielisiä. Pirkanmaalla asuu noin 6,4 % kaikista Suomen vieraskielisistä. Koska osa maahanmuuttajista on saanut Suomen kansalaisuuden, vieraskielisten osuus kuvaa maahanmuuttajien määrää paremmin kuin ulkomaan kansalaisuus. Yleisimmät Pirkanmaalla puhutut vieraat kielet ovat venäjä, arabia, viro, persia ja englanti.

Pirkanmaalla maahanmuutto on keskittynyt Tampereelle ja Tampereen kehyskuntiin (Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Lempäälä), sekä Valkeakoskelle ja Sastamalaan. Vuoden 2017 lopussa Tampereen kaupungin 231 853 asukkaasta vieraskielisiä oli 17 243 eli 7,4 % kaikista Tampereen asukkaista.

Perhesyyt, työ tai opiskelu taustalla

Pirkanmaalle muutetaan niin perhesyistä kuin työn ja opiskelunkin perässä. Pirkanmaalla on kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita yhteensä neljässä korkeakoulussa (Tampereen yliopisto, Tampereen tekninen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken campus).

Pirkanmaalla on kokemusta myös humanitaarisesta maahanmuutosta. Kiintiöpakolaisia on otettu vastaan mm. Tampereella, Lempäälässä, Pirkkalassa ja Punkalaitumella, jossa toimii paljon kiitosta saanut Maahanmuuttajat maaseudun arjessa -hanke. Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia ja ryhmäkoteja toimii tällä hetkellä eri puolilla Pirkanmaata.

Neuvontaa ja ohjausta Pirkanmaalla

Tampereen kaupungin Maahanmuuttajainfo Mainio tarjoaa kaikille avointa ohjaus- ja neuvontapalvelua 16 eri kielellä. Tampereella toimii Talent Tampere -verkosto, joka edistää työnantajien ja kansainvälisten osaajien kohtaamista sekä selkeyttää ja koordinoi olemassa olevia palveluita.

Pirkanmaalla ja Tampereella monipuolista (kaksisuuntaista) kotoutumista edistävää toimintaa tarjoavat aktiiviset kolmannen sektorin toimijat kuten SPR, MLL, Setlementtiyhdistys Naapuri Ry, Setlementtinuorten Hämeen Piirin monikulttuurinen poikatyöyksikkö Kölvi, Tampereen evankelisluterilainen seurakunta ja Suomen Pakolaisapu (Järjestöhautomo ja Naapuruussovittelun keskus).

Tilastoja ja kotouttamishankkeet Pirkanmaalla

Lisätietoihin on koottu Pirkanmaalla ja valtakunnallisesti käynnissä olevia kotoutumista edistäviä hankkeita sekä joitain Pirkanmaan maahanmuuttajatilastoja. Tilastoja on tulossa myöhemmin lisää.

Lue lisää:

Listaus Pirkanmaan ja valtakunnallisista kotouttamishankkeista

Järjestöjen ja seurakuntien toimintoja Pirkanmaalla

Pirkanmaan maahanmuuttajatilastoja