Turvapaikanhakijan kokemus

Lääkäri tuli Suomeen sotaa pakoon

Edmond Nushi valmistui lääkäriksi Pristinan yliopistossa vuonna 1985. Hän ehti toimia lääkärinä Kosovossa 14 vuotta ja erikoistua kahteen lääketieteen alaan, ennen kuin lähti maasta heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi. Edmond perheineen saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 1998. Suomen he valitsivat, sillä Edmondin veli on asunut Suomessa jo vuodesta 1991 ja Edmond oli vieraillut täällä hänen luonaan.

Perhe sijoitettiin aluksi Vaasaan vastaanottokeskukseen, jossa Edmond aloitti suomen opinnot. Heti oleskeluluvan saatuaan Edmond pääsi amanuenssiksi Vaasan yliopistolle. Pätevyyden toimia Suomessa lääkärinä Edmond hankki Tampereella vuosina 2002—2004. Tästä lähtien hän on työskennellyt Vaasan keskussairaalassa, jossa toimii tällä hetkellä patologian apulaisylilääkärinä. Patologian erikoislääkärin tutkinnon Edmond on suorittanut Suomessa.

Aktiivisuus auttaa kotoutumisessa

Kotoutumisessa ja kielenoppimisessa Edmondia on auttanut musiikkiharrastus. Hän soittaa viulua suomalaisessa orkesterissa, joka on keskittynyt balkanilaisen musiikin esittämiseen. Edmond toimii myös Vaasan albanialaisten Äiti Teresa -yhdistyksen puheenjohtajana ja Suomen albaanialaisten liittojen puheenjohtajana.

Hankalaksi Edmond on Suomessa kokenut ilmaston ja kesän valoisat yöt. Myös Vaasan kaksikielisyys on tuottanut haasteita.

Edmond toivoisi, että turvapaikanhakijat ja pakolaiset pääsisivät nopeammin mukaan yhteiskunnan toimintaan, sillä toimettomuus passivoi. Työssä, koulussa tai harrastuksissa pääsee oppimaan kieltä ja paikallista elämää.

Edmond on myös huolissaan asuinalueiden eriytymisestä ja toivoisi, että lääkäripulan riivaamassa maassa hyödynnettäisiin kieltä taitamattomien lääkereiden osaamista tehtävissä, joissa ei ole suoraa potilaskontaktia.