Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

Työpaikkaosaaminen korostuu monikulttuurisilla työpaikoilla

Julkaisupäivä 11.4.2018 14.36 Blogit

Kun työpaikoilla puhutaan osaamisesta ja sen kehittämisestä, katse kohdistuu usein käsitteelliseen ja abstraktiin tietoon sekä tekemiseen. Kuitenkin erityisesti monikulttuurisilla työpaikoilla tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota myös muihin tietämyksen muotoihin. Rutiineihin ja tapoihin upotettu tietämys on usein kantasuomalaisille tuttua, mutta voi olla maahanmuuttajataustaisille työntekijöille hyvinkin outoa. Samoin kulttuuriseen tietämykseen kasvetaan, joten sen omaksuminen ei välttämättä ole helppoa muualta tulleelle.

Maahanmuuttajien joukossa on selvästi muuta väestöä enemmän omiin työtehtäviinsä nähden ylikouluttautuneita henkilöitä. Koulutus luo pohjan ammatilliselle osaamiselle, mutta osaamiseen liittyy paljon muutakin tietämystä. Tietämys voi olla käsitteellistä ja abstraktia, tekemiseen liittyvää, kommunikatiivista ja vuorovaikutteista tai kulttuurista. Se voi olla upotettu tilannesidonnaisiin rutiineihin tai informaatiota, joka on välitetty merkkeinä tai symboleina.

Monikulttuurisilla työpaikoilla tarvitaankin ammatillisen osaamisen lisäksi niin sanottua työpaikkaosaamista, jonka perustan muodostavat yhteinen ymmärrys ja kieli. Työpaikkaosaaminen on työpaikalla jaettua ymmärrystä työn kokonaisuudesta, työpaikan rooleista ja osallistumisen tavoista, työpaikan ja suomalaisen työelämän pelisäännöistä, vuorovaikutuksesta sekä työterveydestä ja turvallisuudesta. Nämä ulottuvuudet ovat niitä, joissa työpaikoilla on ilmennyt pulmia ja haasteita ja joissa yhteisen ymmärryksen saavuttamiseen on usein vielä matkaa.

Moniosaa!-malli tukee esimiesten ja työntekijöiden välistä keskustelua työpaikkaosaamisesta

Osaamisen ja työn yhteensopivuus monikulttuuristuvilla työpaikoilla -tutkimushankkeessamme selvisi, että monelle maahanmuuttajalle esimerkiksi suomalaisten työpaikkojen matala hierarkia ja avoin keskustelu tuntuivat vieraalta. Omia mielipiteitä ei välttämättä uskallettu ilmaista eikä epäselvissä tilanteissa pyytää selvennystä tai apua, koska oma kielitaito saatettiin kokea riittämättömänä tai tilanne muuten vieraana. Lisäksi muualta tulleilla saattoi olla erilainen suhtautuminen esimerkiksi työaikaan, poissaolokäytäntöihin, esimiehen ja alaisen väliseen vuorovaikutukseen tai puhetapaan. Vieraassa kulttuurissa myös omia oikeuksia saattoi olla haastavaa hahmottaa, esimerkiksi sairauslomalle ei välttämättä uskallettu jäädä.

Jokainen työntekijä on monin säikein kiinnittynyt erilaisiin tietämyksiin; työntekijä on aina tietävä ja osaava toimija. Jotta työntekijän tietämys voisi rakentua työhön sopivaksi, hänellä pitäisi olla jonkintasoinen yhteinen kieli muiden kanssa sekä aikaa ja paikkoja kehittää yhteistä ymmärrystä ja työpaikkaosaamista. Yhteisen ymmärryksen rakentumisen tueksi kehitimme Moniosaa! -mallin monikulttuurisille työpaikoille.

Moniosaa!-malli koostuu esimiehen oppaasta ja keskustelulomakkeesta, joka on tarkoitettu esimiehen ja maahanmuuttajan yhteisen keskustelun tueksi. Malli auttaa esimiehiä ja työpaikkoja tunnistamaan maahanmuuttajatyöntekijöiden osaamisen, osaamisen kehittämisen tarpeet ja työntekijän toiveet oman osaamisensa kehittämiseksi. Se ohjaa tarkastelemaan osaamista laajasti, erityisesti työpaikkaosaamisen näkökulmasta. Antoisia keskusteluhetkiä!

Minna Toivanen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos

Lisätiedot:

Moniosaa! – työpaikkaosaaminen monikulttuurisilla työpaikoilla (julkari.fi)

Moniosaa!-malli (suomi, englanti), keskustelulomake (suomi, englanti, arabia, somali, venäjä) sekä tulostettava juliste monikulttuurisille työpaikoille (ttl.fi)