Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-blogi tarjoaa näkökulmia kotoutumiseen

Kotoutumisen osaamiskeskus julkaisee kotoutuminen.fi:ssä kotoutumiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat erityisesti yhteistyökumppanit, hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat. Blogin yhteydessä voimme myös julkaista hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Myös osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat kirjoittavat blogiin.

Otamme vastaan blogikirjoituksia koko ajan. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin, ota yhteyttä: [email protected].

Blogeja voi kommentoida ja kommentoija vastaa siitä, että hänen tekstinsä on lakien ja hyvien tapojen mukaista. Blogin ylläpitäjät päättävät, mitkä viestit julkaistaan. Blogikirjoittajat eivät ota kantaa/vastaa yksittäisten henkilöiden tilanteisiin liittyviin kysymyksiin. Kirjoitukset ja kommentit eivät edusta työ- ja elinkeinoministeriön virallista kantaa.

Blogin sisältöön liittyvät oikeudet

Palvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien, ovat työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM). TEM pidättää itsellään kaikki oikeudet blogisivuston sisältöön. Kommentoija myöntää TEM:lle oikeuden julkaista tai olla julkaisematta aineiston, jonka kommentoija on lähettänyt kommentointipalstalle.

Blogit

Elävä kirjasto -menetelmä kaksisuuntaisen kotoutumisen mahdollistajana

Julkaisupäivä 13.3.2018 15.41 Blogit

Elävä kirjasto on toiminnallinen menetelmä, jossa lainataan paperisten kirjojen sijaan ihmisiä – eläviä kirjoja – keskustelua varten. Menetelmän tavoitteena on edistää moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista. ESIKOTO-hanke on järjestänyt Elävä kirjasto -tapahtumia osana rasisminvastaisen viikon ohjelmakokonaisuutta Oulussa, Pudasjärvellä ja Kuusamossa.

Uskonto ja kulttuuri kiinnostavat ihmisiä ja monet ennakkoluulot johtuvat usein tietämättömyydestä. Muistatko pohtineesi esimerkiksi voiko musliminaista tai -miestä kätellä, tai millaista ruokaa voit ulkomaalaiselle vieraallesi tarjota? Elävässä kirjastossa lukijalla on lupa kysyä, mutta menetelmän periaatteiden mukaisesti kirjalla on oikeus kieltäytyä vastaamasta epämiellyttäviltä tai liian intiimeiltä tuntuviin kysymyksiin. Menetelmään perehdytetyt kirjastonhoitajat pitävät huolta, että kirjaston periaatteita noudatetaan. Myös kirjalla on lupa kysyä, jolloin sekä kirja että lukijat voivat oppia toisiltaan.

Elävässä kirjastossa yhteiskunnan moninaisuutta voidaan esitellä erittäin laajasti. Eri kulttuurien ja uskontojen edustajien lisäksi voi elävinä kirjoina olla esimerkiksi vammaisten, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tai eri ammattikuntien edustajia. Tapahtumalla voi olla myös suppeampi teema, jolloin elävässä kirjastossa keskitytään teemanmukaisiin kirjoihin, esimerkiksi Elävä ADHD-, ammatti- tai viranomaiskirjasto.

Lukijoiden ja elävien kirjojen kokemuksia

Turvallinen ympäristö rohkaisee vuoropuheluun ja kohtaamiseen ihmisen kanssa, jollaista ei ole ennen tavannut, eikä ehkä tule koskaan enää tapaamaan. Tilaisuus ja oppimisen mahdollisuus on ainutlaatuinen.

Elävät kirjat ja heidän lukijansa ovat lähes poikkeuksetta kokeneet keskustelut molemmin puolin antoisiksi. Haastavimmaksi kirjat kokivat rajojen asettamisen keskustelulle ja kirjan roolissa pysymisen. Elävät kirjat esiintyvät tapahtumassa ainoastaan kirjansa nimellä, omaa henkilöllisyyttä ei tarvitse paljastaa.

Lukijoiden kokemuksia:

  • ”Opin, että kaikki ovat yhtä tärkeitä ihmisiä riippumatta ihon väristä tai uskonnosta.”
  • ”Hyvä ja voimaannuttava keskustelu.”
  • ”Opin maahanmuuttajan tarinasta erittäin paljon eri kulttuureista.”
  • ”Ymmärrän paremmin islamia ja miten henkilö itse sen kokee.”

Elävien kirjojen kokemuksia:

  • ”Lukijat pystyivät kysymään minulta sellaisia asioita, mitä eivät tohtisi samaan kulttuuriin kuuluvilta ystäviltään kysyä.”
  • ”Jouduin perustelemaan mielipiteitäni ja se selkeytti omiakin ajatuksiani.”
  • ”Sain kuulla, millaisia ajatuksia oma uskontokuntani ihmisissä herättää. Keskustelut olivat antoisia.”

Elävät kirjastot maaliskuussa Oulussa ja Kuusamossa

Rasisminvastainen viikko alkaa keskiviikkona 21.3., joka on YK:n kansainvälinen rasisminvastainen päivä. Elävä kirjasto järjestetään 21.3. klo 14–18 Oulun pääkirjastolla ja 22.3. klo 14–18 Kuusamon kaupunginkirjastolla. Tervetuloa mukaan – kohtaamaan, keskustelemaan ja oppimaan!

Elävä kirjasto on rekisteröity tavaramerkki, jota Suomessa valvoo Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi. Allianssin verkkosivulla on saatavilla materiaalia ja ohjeita elävän kirjaston järjestämisestä.

Marja Tervahauta, ESIKOTO  Esikotouttamisen kehittämishanke Pohjois-Pohjanmaalla, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulu

Lue lisää:

Elävä kirjasto, Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi (alli.fi)

ESIKOTO-hanke (facebook.com)

Elävä kirjasto Kids against racism -tapahtumassa (youtube.com)

Kotoutumisen kaksisuuntaisuus