Kotouttaminen.fi-blogi

Kotouttamisen osaamiskeskus julkaisee kotouttaminen.fi:ssä kotouttamiskentän eri toimijoiden blogikirjoituksia. Kirjoittajina ovat osaamiskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat sekä yhteistyökumppanit ja esimerkiksi hankkeiden, kuntien, järjestöjen kotouttamisen ja pakolaisten vastaanoton toimijat.

Kotouttamiseen tarvitaan onkia, ei kaloja

Pauliina Römpötti ja Anne-Ly PalosaariAivo- ja muistiterveyden edistämisessä on terveellisten elintapojen lisäksi suuri merkitys sosiaalisilla suhteilla, mielekkäällä tekemisellä ja osallisuudella. Maahanmuuttaja tarvitsee välineitä tehdä itse ja saada aikaan muutoksia omassa elämässään. Liian paljon tehdään puolesta, vaikka tarkoitetaankin hyvää. Jo sanavalinnoilla on merkitystä. Kuka tekee kenelle? Kuka antaa mahdollisuuden ja kenelle?

Eri kulttuuritaustaisille kohdennetuissa hankkeissa ja kehittämistyössä yksilöiden on oltava vertaisena mukana tuottamassa yhdessä ratkaisuja. Lisäksi he voivat olla mukana tuottamassa ratkaisuja myös meille suomalaisille, esimerkiksi yksinäisyyden lievittämisessä.

Olemme jakaneet Salon muistiyhdistys ry:n Monikulttuurinen muisti -projektissa tietoa eri kulttuuritaustaisille aivoterveyden edistämisestä ja muistisairauksista sekä luoneet proaktiivista harjoittelija- ja vapaaehtoisyhteistyötä muun muassa kotoutumiskoulutusta tarjoavien oppilaitosten kanssa. Näin on saatu mukaan yhdistyksen toimintaan iso joukko osaavia ammattilaisia ja hyviä tyyppejä. Meiltä tämä on vaatinut rohkeutta ja rajanylitystä.  

Usealle eri kulttuuritaustaiselle tässä on ollut hyvä mahdollisuus määritellä oma osaaminen ja hyödyntää ammattitaitoaan muistiasiakkaiden hyväksi. Yhteistyöllä on ollut monta voittajaa. Muistikuntoutuksessa on koettu hemmotteluhetkiä ja kansainvälisiä tuulia, kun on tutustuttu nojatuolimatkoilla eri kulttuureihin ja maistettu erilaisia ruokia. Suurin lottovoitto on ollut kokea yhdessä asiakaskunnan kanssa, miten ennakkoluuloisesta yhteisöstä voi kasvaa kulttuurien välinen yhteisö, jossa jokaisella on tilaa olla oma itsensä. Kielitaito ei ole ollut este, kun on ollut tarpeeksi halua ja kiinnostua tutustua toiseen ihmiseen.  

Olemme oppineet, että kaiken A ja O on kohtaaminen. Tärkeitä elementtejä kohtaamisessa ovat olleet turvallisuuden tunne, pysähtyminen ja aito kuuntelu sekä toisen vilpitön arvostus. Eri kulttuuritaustaiset ovat näyttäneet meille, mitä syvä ja aito ikäihmisen kunnioitus voi olla parhaimmillaan. Jos olemme valmiit näkemään enemmän samanlaisuutta kuin erilaisuutta, voimme oppia kulttuurieroista huolimatta sovittamaan yhteen intressit. Meillä yhdistyksessä 1+1 on ollut yksitoista, yksi tarvitsee toista.

Pauliina Römpötti ja Anne-Ly Palosaari, Monikulttuurinen muisti (MEMONI) -projekti 2016–2019, Salon Muistiyhdistys ry

 

Lisää kommentteja