Kotouttaminen.fi-verkkopalvelua ei enää päivitetä
Siirry uuden verkkopalvelumme kotoutuminen.fi:n beta-versioon.
Kotouttaminen.fi:n sisällöt ovat käytössäsi kesän yli, mutta sivustoa ei enää päivitetä. Palvelu suljetaan syyskuussa 2021. 

Kotouttaminen.fi-verkkopalvelun saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee verkkopalvelua www.kotouttaminen.fi / www.integration.fi ja siihen liittyviä sosiaalisen median kanavia Twitter-, Instagram-, YouTube- ja SlideShare-palveluissa.

Kotouttaminen.fi on työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu, jonka sisällöstä vastaa työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Osaamiskeskus vastaa myös verkkopalveluun liittyvistä sosiaalisen median kanavista. Kotouttaminen.fi on julkaistu 21.3.2014, ja siirretty uuteen julkaisujärjestelmään 17.1.2017.

Saavutettavuusseloste on päivitetty 21.9.2020.

Verkkopalvelu täyttää saavutettavuuskriteerit osittain

Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Verkkosivuston on täytettävä Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1.-kriteeristössä esitetyt A- ja AA-tasot osittain.

Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen. Sivustolla on sisältöä, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin tai jota ei ole vielä ehditty muuttaa saavutettavaksi kohtuuttoman rasitteen vuoksi.

Sisältö, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin

Verkkopalvelussa ja siihen liittyvissä sosiaalisen median kanavissa ennen 23.9.2018 julkaistuissa toimistotiedostoissa ja niiden sisältämissä kuvissa on puutteita muun muassa tekstivastineissa ja tiedostojen asetuksissa. Ennen 23.9.2020 julkaistuissa videotallenteissa ei ole kaikissa tekstitystä.

Lainsäädännön piiriin palvelussa eivät kuulu:

  • toimisto-ohjelmien tiedostot (esim. doc, pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.
  • suorat video- tai äänilähetykset, joita ei tallenneta säilytettäväksi tai uudelleen julkaistavaksi.
  • video- tai äänitallenteet, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020.

Sisältö, jonka osalta vetoamme kohtuuttomaan rasitteeseen

Kotouttaminen.fi/Integration.fi-verkkopalvelun sisältö, visuaalinen ilme ja rakenne uudistuvat vuoden 2020 aikana. Uudessa verkkopalvelussa on otettu huomioon saavutettavuus. Uuden verkkopalvelun tavoitejulkaisuaikataulu on marraskuu 2020.

Nykyisen palvelun saavutettavuuspuutteita korjataan uuden palvelun rakentamisen ohella rajoitetuilla resursseilla ja ne pyritään korjaamaan hyvissä ajoin ennen uuden palvelun julkaisua. Osa ei-saavutettavasta sisällöstä poistetaan sivustolta vanhentuneena ennen lokakuun 2020 loppua.

Kohtuuton rasite koskee erityisesti nykyisen verkkopalvelussa julkaistuja toimisto-ohjelmien tiedostoja ja lomakkeita, kuvien tekstivastineita, linkkien tarkoitusta sekä nykyisen, käytössä olevan visuaalisen ilmeen ja verkkosivurakenteen mahdollisia puutteita kontrastin ja värien suhteen. Alla on lueteltu tarkemmin kaikki saavutettavuuspuutteet ja mainittu, mitä WCAG-kriteeristön kohtaa puute rikkoo. Päivitämme selostetta, kun alla mainitut saavutettavuuspuutteet on korjattu.

  • Vaihtoehtoiset tekstit: kuvien ja infografiikoiden tekstivastineet ja alt-tekstit puuttuvat osittain. WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö.
  • Puuttuvat otsikot tai tekstivastineet: SlideSharessa julkaistuissa PowerPoint-esityksissä ei ole noudatettu saavutettavuusvaatimuksia kaikilta osin. Esityksistä puuttuu tekstivastineita, lukujärjestys ja otsikoita. WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö, 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys.
  • Kontrasti: Verkkopalvelun ja siihen liittyvien sosiaalisen median sisältöjen värien ja tekstivärin kontrastit eivät täytä kaikilta osin saavutettavuusvaatimuksia. WCAG 1.4.3 Kontrasti (minimi).
  • Linkin tarkoitus: Kaikissa linkeissä linkin tarkoitus ei selviä linkkitekstistä tai linkkikontekstista. WCAG 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa).
  • Kohdistusjärjestys: Lue lisää- / lisätietoja-otsikoiden taso ei noudata kohdistusjärjestystä. WCAG 2.4.3 Kohdistusjärjestys, 2.4.6 Otsikot ja nimilaput.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen kotouttaminen.fi:ssä?

Kerro meille saavutettavuuspuutteesta kotouttaminen.fi:ssä ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Jos tarvitsemasi sisältö ei ole saavutettava, ota meihin yhteyttä, jotta voimme sopia informaation toimittamisesta saavutettavassa muodossa.

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen kotouttamisenosaamiskeskus(at)tem.fi tai verkkolomakkeella. Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella (palautelomake poistettu käytöstä).

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuuden toteutumista

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella (palautelomake poistettu käytöstä).

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään. Tee ilmoitus saavutettavuuspuutteesta Etelä-Suomen aluehallintovirastoon

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Kehitämme kotouttaminen.fi:n saavutettavuutta

Verkkopalvelun saavutettavuudesta on teetetty ulkopuolinen asiantuntija-arvio. Lisäksi havainnoimme itse palvelun saavutettavuutta muun muassa apuohjelmien avulla. Korjaamme jatkuvasti palvelussa havaittuja saavutettavuuspuutteita.

Korjaamme nykyisen palvelun saavutettavuuspuutteita yhtä aikaa uuden, saavutettavan verkkopalvelun rakentamisen aikana. Pyrimme korjaamaan nykyisen palveluin keskeisimmät puutteet ennen uuden palvelun julkaisua.